Theater

Grensland: Theatercollege over Oekraïne en Rusland

Jelle Brandt Corstius
Woensdag 19 oktober 2022, 20:00 - 21:15
Coronazaal
Prijs: Gratis (Student)

Het is oorlog in Europa. Elke dag zien we schrijnende beelden in het journaal van bombardementen en massa’s vluchtelingen. Er zijn strenge sancties voor de agressor Rusland, en Europa is wakker geworden en begonnen zichzelf te bewapenen. Het is duidelijk dat deze oorlog niet snel voorbij zal zijn.

Om studenten de mogelijkheid te bieden deze voorstelling te bezoeken, kunnen er vanaf 21 september jl. alleen nog kaarten worden besteld door studenten. Tickets besteld (door niet-studenten) vóór 21 september blijven gewoon geldig.

Met de invasie van Oekraïne trilt de wereldorde op haar grondvesten. ‘Dit is het 11 september van Europa,’ schreef Caroline de Gruyter treffend. Europa, en zelfs de wereld, zullen nooit meer hetzelfde zijn. In dit theatercollege zoekt reisjournalist en voormalig Rusland-correspondent Jelle Brand Corstius naar het antwoord op de vragen: hoe gaat de toekomst eruitzien en waar aan de grenzen van Rusland smeult het nog meer?

In 2016 maakte Jelle de reisserie Grensland voor de VPRO. De serie ging over Rusland en de landen eromheen, die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Hiervoor sprak Jelle met inwoners van het pro-Russische Transnistrië, dat zich heeft afgesplitst van Moldavië en bezocht hij het oosten van Oekraïne waar pro-Russische rebellen zojuist de macht hadden gegrepen. Hij ging naar Belarus en naar Rusland om te laten zien hoe de propagandamachine daar werkt.

In dit theatercollege praat Jelle over zijn reizen langs de grenzen van Rusland en de serie die hij hierover maakte. Deze oorlog gaat grote effecten hebben, en daarom is het belangrijk een idee te hebben van de context en de aanloop naar de oorlog. Waarom beschouwen Russen en Oekraïners zichzelf bijvoorbeeld als een broedervolk? En waarom heeft Kiev zo’n belangrijke historische waarde voor de Russen?

Het theatercollege gaat ook in op andere grenslanden. Want wie zegt dat Poetin stopt bij Kiev? Hoe zit het met de Baltische landen, Polen en Georgië? Het is belangrijk om uit te zoomen en te kijken naar deze landen. Wordt hun soevereiniteit bedreigd? Hoe bereiden zij zich voor op een mogelijke invasie? Om de oorlog beter te begrijpen, moeten we breder kijken dan naar Oekraïne alleen.

Na afloop van het theatercollege is er de gelegenheid om vragen te stellen. 

Ticketreservering 
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren (zwarte "bestel" knop). Vanaf 21 september jl. is het alleen voor studenten nog mogelijk een ticket te bestellen. Niet-studenten die vóór 21 september tickets hebben besteld krijgen uiteraard toegang tot de zaal op vertoon van hun tickets. 


SG & USE registratie 
Voor de SG&USE registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma. 

Meer info over SG&USE vind je hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x