Over Studium Generale

Om je horizon te verbreden, om geïnspireerd te worden of om iets ontzettend bijzonders mee te maken kun je het hele jaar door een groot aantal uiteenlopende activiteiten bijwonen bij Studium Generale. Een fantastisch extraatje naast het reguliere onderwijsaanbod van de TU/e. Lezingen, discussies, concerten, tentoonstellingen, theater- en filmvoorstellingen, workshops en andere bijzondere activiteiten. Zowel studenten als mensen die zich willen verbreden zijn welkom om deel te nemen aan onze programma's. Wat precies? Hieronder lees je meer, of check ons programma!

Programmacommissies
Contacten opbouwen - vrienden maken - presenteren - blik verbreden- bands boeken- aan je CV werken - festival organiseren - op een podium staan - jezelf ontplooien?

Bij Studium Generale willen we graag jouw input. Daarom hebben we een filmcommissie (contactpersoon Brit Thomassen) en een muziekcommissie (contactpersoon David Ernst).

Ook voor lezingen, debatten en interviews horen we graag welke onderwerpen jij als student interessant vindt en welke gastsprekers je graag eens op de TU/e zou zien. Een eigen actieve rol in de organisatie van zo'n activiteit kan daarbij zeker. Contactpersonen: Marle de Jonge en Gijs van de Sande.

We zijn geregeld op zoek naar meedenkers/werkers voor commissies en programma’s. Als het je wat lijkt, maak dan een afspraak of kom langs bij Bureau SG, kamer 2.02, Auditorium, bel 040 247 4900, of mail naar studium.generale@tue.nl. 

Samenwerking met verenigingen
Studium Generale staat ook open voor samenwerkingen. Of het nu gaat om individuele studenten, studieverenigingen, studentencultuurverenigingen en alle andere studieclubs, jullie zijn van harte welkom bij ons.
Heb je een goed idee voor een gezamenlijk te organiseren activiteit, neem dan vooral contact met ons op. Denk bijvoorbeeld aan een lezing, een concert, een theaterstuk, een quiz, een workshop, een filmvertoning of iets geheel anders: alles is bespreekbaar.
We kunnen echter niet alle samenwerkingsverzoeken honoreren en soms blijft het dan ook bij een adviesgesprek. Maar vaak ook gaan we samen aan de slag om een beginnend idee uit te werken tot een hopelijk fantastisch programma. Belangrijk daarbij is dat we het ook echt samen doen, dat het programma toegankelijk is voor een breed studentenpubliek, in lijn is met onze missie: maatschappelijke, wetenschappelijke en culturele verbreding van studenten en dat we genoeg tijd hebben om alles goed uit te werken i.v.m. vaste deadlines die we voor onze programmering hanteren.
Stuur ons gerust een mailtje of kom even langs op kantoor (Auditorium 2.05 en 2.06): onze deur staat altijd open.

Studentassistenten
We hebben een aantal studentfuncties (zie de contactpagina). Er komen zo nu en dan vacatures vrij. Houd de website in de gaten of informeer door te mailen naar studium.generale@tue.nl of bellen naar 040247 4900.

Bestuurscommissie
De Bestuurscommissie van Studium Generale is eindverantwoordelijk voor het programmabeleid. De commissie bestaat uit prof.dr.ir. Yvonne de Kort (voorzitter), prof.dr.ir. Jom Luiten, prof.dr.ir. Ines Lopez Arteaga, prof.dr.ing. Guus Pemen, dr. Lucas Asselbergs (secretaris) en Fynn Schmidt en Shrila Sewnarain Sukul (student-leden).

Missie
Studium Generale heeft als missie het stimuleren en cultiveren van levenslange academische vorming. Het helpt studenten en iedereen die nieuwe inzichten en ervaringen wil opdoen om hun horizon te verbreden op wetenschappelijk, cultureel, maatschappelijk en persoonlijk vlak door hen een breed scala aan onder meer lezingen, discussieprogramma’s, films, documentaires, theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, workshops en excursies aan te bieden. Studium Generale biedt mensen daarmee de mogelijkheid een houding te ontwikkelen om de wereld nieuwsgierig, betrokken en kritisch tegemoet te treden. De meeste programma’s zijn gratis bij te wonen, zijn voor iedereen toegankelijk en vinden plaats op de bruisende TU/e campus.*

*Soms zijn programma’s uitsluitend bedoeld voor studenten en/of geldt er een bescheiden toegangsprijs. In alle deze gevallen staat dat duidelijk vermeld op de betreffende programmapagina’s op deze website.

Studentencultuurverenigingen

Als je een student bent in Eindhoven die geïnteresseerd is in cultuur, dan is Scala zeker een plek om te verkennen. Scala is de overkoepelende vereniging van de culturele studentenverenigingen in Eindhoven, gevestigd in het Luna-gebouw op de TU / e-campus. De verenigingen bieden veel verschillende activiteiten, variërend van dans tot bordspellen, van theater tot fotografie en nog veel meer. 

Studia Generalia elders in Nederland 
Op veel universiteiten in Nederland en op een toenemend aantal Hogescholen is een Studium Generale actief. Hoewel de omvang en inhoud van het programma per stad soms sterk verschilt, hebben deze Studia Generalia dezelfde missie.

Bijna alle Studia Generalia maken hun programma via hun eigen website bekend. Klik hier voor een overzicht.


 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x