Lezing

Het pauperparadijs

Suzanna Jansen
Woensdag 22 maart 2023, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal, Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemands leven, maar evenzo voor de generaties erna. Want je achtergrond beïnvloedt je toekomst, ook nu. Schijfster Suzanna Jansen vertelt over de sociale overerfbaarheid van armoede via vijf generaties van haar familie; van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw.

200 jaar geleden startte in het Drentse Veenhuizen een even uniek als bizar heropvoedingsexperiment; doel was ‘de paupers uit de steden en de wezen uit heel het land’ door hard werken in het veen ‘op te voeden tot zelfstandigheid’. Wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen veranderde al snel in een fuik. Op zoek naar haar familiegeschiedenis ontdekte Suzanna Jansen dat haar voorouders aan dit experiment zijn blootgesteld. Ze schreef hierover de bestseller Het pauperparadijs. 

Suzanna Jansen is schrijfster. In haar boeken onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Haar boek Het pauperparadijs verscheen in 2008 en werd een groot succes. Als dramaturg werkte ze mee aan de gelijknamige theatervoorstelling. Ze schreef ook diverse andere boeken, waaronder in 2022 De omwenteling of de eeuw van de vrouw, over de grote veranderingen in de afgelopen eeuw in het leven van vrouwen, en dus van ons allemaal.

Ticketreservering
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren (zwarte "bestel" knop).

SG&USE-registratie
Voor de SG&USE-registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma.
Meer info over SG&USE vind je hier.
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x