Online , Lezing

Freud is geen psycholoog uitverkocht

Drs. Bart Jan de Graaf
Woensdag 9 februari 2022, 12:40 - 13:20 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium & livestream
Prijs: Gratis (Student)

Sigmund Freud is verreweg de bekendste psycholoog uit de geschiedenis en wordt gezien als de grondlegger van de psychoanalyse. Zeggen dat hij controversieel is, is een understatement: zijn psychoanalytische theorie wordt (overwegend) verworpen en als onwetenschappelijk en te speculatief beschouwd. Freud of Fraud? Nee, dat is te gemakkelijk gezegd: ontdek in deze lezing waarom.

Dit programma draagt het SG&USE-label en is daarmee onderdeel van het TU/e-bacheloronderwijs. In verband met de geldende coronamaatregelen mogen op dit moment alleen TU/e studenten dit programma op de campus bijwonen. Online kan echter iedereen kijken via de MS livestream.

De mens is een vat vol tegenstrijdigheden. Neem bijvoorbeeld alleen al de naar hem vernoemde Freudiaanse verspreking. Als er één denker is die zich met al deze tegenstrijdigheden heeft beziggehouden, dan is het wel Sigmund Freud. Vandaag de dag wordt de neuroloog gezien als niet-wetenschappelijk, maar wat als we Sigmund Freud niet benaderen als psychiater en psycholoog, maar als (cultuur)filosoof? In die hoedanigheid blijkt Freud ons nog steeds relevante inzichten te bieden. Zijn theorieën mogen dan vooral opzij worden gezet, maar is het wellicht tijd voor een herwaardering van deze "Meester van het wantrouwen"?

De lezing wordt verzorgd door historicus Bart Jan de Graaf, gespecialiseerd in ‘cultuur- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting’.  

Let op: reserveer alleen een ticket als je dit programma op de campus wilt bijwonen. Voor het bekijken van de livestream via MS Teams reserveer je geen ticket.

Bijwonen op de campus: ticketreservering verplicht
Deze lezing vindt plaats op de campus. Op dit moment kunnen alleen TU/e-studenten deze lezing op de campus bijwonen. Het aantal beschikbare plekken is beperkt i.v.m. de geldende coronamaatregelen. Reserveren via de website (zwarte "bestel" knop) is daarom verplicht als je dit programma op de campus wilt bijwonen.

Kijken via livestream: reserveer geen ticket
Dit programma zal ook live worden gestreamd via MS Teams. Klik op: LINK NAAR LIVESTREAM. Studenten die zich online willen registreren voor SG& USE moeten inloggen met hun TU/e student email account en het hele programma bekijken.
Reserveer a.u.b. geen ticket als je de livestream wilt bekijken.

SG & USE registratie
Op de campus:
Voor de SG&USE registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma.

Online via livestream:

  • Reserveer geen plek als je de livestream via MS Teams wilt volgen.
  • Je kunt je alleen registreren voor SG&USE als je het hele programma live bekijkt via MS Teams en ingelogd bent met je TU/e student email account (dus niet op een later tijdstip) en als je binnen vijf minuten na afloop van het programma een online SG&USE inschrijfformulier invult. Voordat het programma begint, leggen we via de chatbox uit waar en wanneer je de link naar het registratieformulier kunt vinden. Houd je student ID nummer bij de hand, want dat heb je nodig om het formulier in te vullen. Zorg ervoor dat je registratie correct gebeurt, anders kunnen we niet controleren of je aanwezig was.

Meer informatie over SG & USE vind je hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x