Lezing

De domheid

Matthijs van Boxsel
Woensdag 13 oktober 2021, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal Auditorium + livestream via Youtube en Facebook
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Domgeer Matthijs van Boxsel verdiepte zich enkele decennia in de menselijke domheid. Eindelijk is het hem gelukt tot een allesomvattende theorie te komen. Hij legt uit hoe we domheid moeten definiëren, welke rol domheid speelt in onze samenleving en hoe het onderdeel uitmaakt van persoonlijke en gemeenschappelijke identiteit.

Let op: Dit programma draagt het SG&USE label en maakt dus deel uit van het onderwijs. Dit betekent dat er geen 1,5 meter onderlinge afstand nodig is en dat er geen Coronacertificaat nodig is. Dit programma is ook online te volgen via livestream.

“Geen mens is intelligent genoeg zijn eigen domheid te begrijpen”. Volgens domheidsspecialist Matthijs van Boxsel is domheid dan ook geen gebrek aan intelligentie, maar een eigenschap. Inmiddels heeft de patafysicus acht boeken op zijn naam staan, waaronder De Encyclopedie van de Domheid en het recent uitgebrachte ‘De Topografie van de Domheid’. In dit laatste boek gaat hij in op het wereldwijd voorkomende fenomeen ‘domoorden’: landen en steden die spreekwoordelijk bekend staan als dom, waar domdaden aan worden toegeschreven en die vooral ook doelwit zijn van spot.

Het werk van Matthijs van Boxsel laat zien dat de domheid zich op elk gebied, bij ieder mens, te allen tijde manifesteert. Het is ingebakken in ons denken en handelen. De nar symboliseert satire en spot en de ‘morosoof’ met zijn waanwetenschappelijke theorieën is een karikatuur van kennis; we verliezen onszelf bijna dagelijks in dommigheden of, nog erger, we verheffen onszelf met ons zelfgeclassificeerde intellect boven de ander. Zo is domheid de motor die de beschavingsgeschiedenis gaande houdt in haar vergeefse pogingen er een eind aan te maken.

Matthijs van Boxsel studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en rondde zijn studie (cum laude) af met een scriptie over ‘de domheid’. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt alle facetten van de domheid in kaart te brengen.

Let op: reserveer alleen een ticket als je dit programma op de campus wilt bijwonen. Voor het bekijken van de livestream reserveer je geen ticket.

Je kunt dit programma op de campus bezoeken of online bekijken via een livestream.

Bijwonen op de campus: ticketreservering verplicht

Deze lezing vindt plaats op de campus. Reserveren via de website (zwarte "bestel" knop) is daarom verplicht als je dit programma op de campus wilt bijwonen.

Kijken via livestream: reserveer geen ticket

Dit programma wordt ook live gestreamd naar ons YouTube kanaal en Facebook pagina. Volg ons op Facebook of abonneer je op ons YouTube-kanaal om een notificatie te ontvangen wanneer we live gaan. Reserveer geen ticket als je de livestream wilt kijken.

SG & USE registratie

  • Op de campus:
    Voor de SG&USE registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma.
     
  • Online via livestream:
    Je kunt je alleen registreren voor SG&USE als je het hele programma live bekijkt (dus niet op een later tijdstip) en als je binnen vijf minuten na afloop van het programma een online SG&USE inschrijfformulier invult. Voordat het programma begint, leggen we via de chatbox uit waar en wanneer je de link naar het registratieformulier kunt vinden. Houd je student ID nummer bij de hand, want dat heb je nodig om het formulier in te vullen. Zorg ervoor dat je registratie correct gebeurt, anders kunnen we niet controleren of je aanwezig was.

Meer informatie over SG & USE vind je hier.

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x