Een heldhaftige studente, als koerierster actief in het verzet, zorgde in 1943 dat oma Clara zou onderduiken. Zo wist de toen 8-jarige uit handen van de Duitsers te blijven en als één van de weinigen van haar Joodse familie de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te overleven. De Eindhovense student Maarten heeft zijn oma nooit gekend, maar leerde haar kennen door zijn moeders recente zoektocht naar de jeugd van haar eigen moeder en haar ‘verloren’ familie. We gaan in gesprek over het hervinden van je eigen familiegeschiedenis, heldendaden in oorlogstijd, de overerfbaarheid van oorlogstrauma over generaties, en het stilstaan van jongeren bij een oorlog die steeds verder achter ze komt te liggen, maar nog steeds van grote betekenis kan zijn.
Let op, dit programma duurt tot 13:45 uur. Het is niet mogelijk de zaal eerder te verlaten.
Dit programma is georganiseerd in samenwerking met studentenorganisatie stichting Liberation 040.
Op 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers; op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven.
In 2012 startte Jolanda van Rij, de moeder van Maarten Regtien (Fontys-student en dit jaar secretaris van stichting Liberation 040), haar zoektocht naar de geschiedenis van haar moeder en haar familie en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar mocht na de oorlog niet over worden gesproken en moeder nam haar verleden met zich mee haar graf in bij haar overlijden in 1997. De zoektocht werd aangewakkerd bij de ontdekking van een mysterieuze foto van twee lachende kinderen. Na het zien van de film Süskind (2012) – het verhaal over Joodse kinderen die in oorlogstijd vanuit de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar onderduikadressen werden gebracht – stond voor Jolanda vast dat ze antwoord wilde op de vraag of haar moeder Clara één van die kinderen was. De zoektocht resulteerde in de biografie Mijn moeder, het bonuskind (2020). Voor Jolanda een helende zoektocht; voor haar eigen gezin en verdere familie een waardevol, verhelderend en verbindend familiedocument; voor Maarten een nieuw perspectief op een tot dan toe vrij afstandelijke beleving van de Tweede Wereldoorlog als historische gebeurtenis.
Vragen aan Jolanda naar aanleiding van haar verhaal kunnen gestuurd worden naar: mijnmoederhetbonuskind@gmail.com
LIBERATION 040
Dit programma is georganiseerd in samenwerking met stichting Liberation 040, een studentenorganisatie die sinds enkele jaren rond 18 september het Eindhovense Bevrijdingsfestival Liberation 040 organiseert. Bekijk hier de aftermovie en foto’s van eerdere edities. In aanloop naar de zesde editie van het festival, dat dit jaar op zaterdag 16 september plaatsvindt, worden diverse activiteiten georganiseerd om de kennis en bewustwording over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Eindhoven bij jongeren en studenten te bevorderen. Op 16 september is iedereen welkom in het centrum van de stad om samen de vrijheid te vieren.
Ticketreservering
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren (zwarte "bestel" knop).
SG & USE registratie
Voor de SG&USE registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma.
Meer info over SG&USE vind je hier.