Van drugsdumpingen in het bos tot grootschalige MDMA-laboratoria; de drugsindustrie draait in verschillende delen van Nederland, waaronder in Brabant, op volle toeren. Wat zijn de gevolgen en wat kunnen we eraan doen? Praat mee met o.a. Nellie Benner (BNNVARA Drugslab).
Nederland heeft een toppositie in de internationale wereld van synthetische drugsproductie. In Brabant – ‘de drugsschuur van Europa’ – is dat goed merkbaar; illegale productie van drugs zorgt voor schadelijk afval dat wordt gedumpt in de natuur of geloosd in het riool. Ondertussen slaan politiechefs alarm vanwege toenemende criminaliteit, intimidaties en corruptie in de lokale politiek.
Wat steekt er achter illegale drugsproductie en wat zijn de gevolgen van drugsafvalproblematiek? Wie is waarvoor verantwoordelijk en waar liggen oplossingen? Het lijkt alsof jongeren het tegenwoordig steeds normaler vinden om drugs te gebruiken op bijvoorbeeld festivals of tijdens het uitgaan; klopt dit? Zelf ben je misschien ook niet vies van een pilletje of lijntje op z’n tijd. Zijn mensen die synthetische drugs gebruiken zich bewust van de problematiek? Praat mee met verschillende experts over ‘drugslab Nederland’.
Met Nellie Benner van o.a. BNNVARA Drugslab, onderzoeksjournalist Bram Endedijk, preventiewerker bij Novadic-Kentron Alex van Dongen en criminoloog dr. Lieselot Bisschop (Erasmus University Rotterdam).
Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met het Trimbos-instituut en maakt onderdeel uit van de Bijtende Bende, een initiatief van het Trimbos-instituut in samenwerking met verschillende partners die de bewustwording rondom milieuschade door drugsafval willen vergroten.
Bekijken via livestream
Dit programma wordt live gestreamd naar onze Facebook pagina en YouTube kanaal. Volg ons op Facebook of abonneer je op ons YouTube kanaal om een melding te ontvangen wanneer we live gaan. Om de livestream te bekijken hoef je geen ticket te reserveren.
SG & USE registratie
Je kunt uitsluitend registreren voor SG&USE als je het volledige programma live bekijkt (dus niet terugkijken) en je binnen vijf minuten na afloop een online SG&USE-registratieformulier invult. Tijdens de lezing wordt uitgelegd waar en wanneer je de link naar het online registratieformulier kunt vinden.
Zorg er alsjeblieft voor dat je registratie goed gebeurt, want anders kunnen we niet verifiëren dat je aanwezig was.
Meer info over SG & USE vind je hier.