Discussie

De schaduwkant van sport

Dr. Sandra Meeuwsen
Woensdag 19 oktober 2022, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal, Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

“Het is tijd dat de sport weer van het volk wordt”, aldus sportfilosoof Sandra Meeuwsen. In aanloop naar het zeer omstreden en veelbesproken WK voetbal in Qatar verkent ze met het publiek het antwoord op de vraag wat jij als toeschouwer zelf kunt doen om de destructieve kanten van sport tegen te gaan, om samen de morele leegte in onze mondiale sportmaatschappij te overwinnen.

De roep om omstreden sportevenementen te boycotten klinkt steeds vaker en luider. Na WK’s en Olympische Spelen in landen als Brazilië, Rusland en China, en Formule 1 races in landen als Saoedi-Arabië is het nu de beurt aan het aanstaande WK voetbal in Qatar (21 nov-18 dec). Voetballen in een woestijn was op voorhand al een waanzinnig plan, maar het project dat gedreven wordt door commercie, macht en prestige heeft zijn schaduwkanten al ruimschoots getoond: corruptie en astronomische investeringen in de infrastructuur terwijl een groot deel van de bevolking in armoede leeft. En wat te denken van een massale schending van de mensenrechten met al meer dan 6.500 overleden arbeidsmigranten tot gevolg? En toch blijken de ethische argumenten om dit toernooi te boycotten niet opgewassen tegen de commerciële belangen. Het is typerend voor de sportwereld die we zelf hebben gecreëerd. Eentje waarvan we zo afhankelijk zijn geworden dat we toestaan dat geld alles bepaalt.

Maar de tijd van het met gesloten ogen vrolijk meejuichen, is voorbij. Evenals de tijd dat sport en politiek gescheiden werelden waren. Als we willen dat sport een vitaal onderdeel blijft van onze samenleving dan zullen we ons uit moeten spreken over wat we wel en niet accepteren. Al brengt het sportbonden en overheden, sporters en supporters regelmatig in een moeilijke spagaat; verandering van houding is steeds vaker aan de orde. Zo spreken bonden zich uit tegen mensenrechtenschendingen en worden Russische sporters vanwege de oorlog in Oekraïne uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Ook sporters en publiek manifesteren zich tegenwoordig steeds meer en spreken zich uit over racisme en discriminatie, genderinclusie, en verdienmodellen. Maar hoe ver moet en kun je daarin gaan? De vraagt blijft, zet jij straks de tv uit of zit je toch met vrienden te kijken wanneer het Nederlands elftal aantreedt tegen Qatar? Een impactvol statement zonder de sport en zijn charme te kort te doen, is nog niet zo gemakkelijk.

Sandra Meeuwsen is filosoof, sportvrouw en ondernemer. Ze promoveerde eind 2020 aan de Vrije Universiteit Brussel op een filosofisch proefschrift over de ontologische wortels van de moderne sport en is sinds voorjaar 2022 directeur van het ‘Erasmus Centre for Sport Integrity & Transition’ aan de Erasmus School of Philosophy, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ticketreservering 
Om verzekerd te zijn van een plek in de zaal, raden we je aan om een ticket te reserveren (zwarte "bestel" knop). 
Let op: dit programma zal niet live gestreamd worden.

SG & USE registratie
Voor de SG&USE registratie scan je jouw studentenkaart op de locatie voor aanvang van het programma. 
Meer info over SG&USE vind je hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x