Podium

Wereld in Trilling

Yuri van Nieuwkerk en Huub Rutjes
Woensdag 10 oktober 2018, 20:00 - 21:45
Luna, Corona
muzieklab
Prijs: Gratis (Student) € 5,00 incl. btw (Anderen)

Harmonie, trillingen en golven zijn fundamentele verschijnselen in de natuurkunde. Genoteerd in wiskundige vergelijkingen zijn ze soms moeilijk te doorgronden, en toch kan iedereen ze intuïtief begrijpen: bij het horen van een muziekstuk voelt de luisteraar direct wat ‘harmonie’ betekent. Hij hoort als het ware de vergelijking.

Yuri van Nieuwkerk (pianist en theoretisch fysicus) en Huub Rutjes (experimenteel fysicus en filmmaker) gaan aan de hand van live muziek, natuurkundige experimenten en interactieve animaties op zoek naar overeenkomsten tussen kunst en wetenschap.

Veel componisten verwerkten ideeën uit de wiskunde, natuurkunde en kosmologie in hun muziek. Dit strekt zich uit van de goddelijke harmonie van Johann Sebastian Bach tot de kosmische visioenen van Alexander Scriabin. Uitvoeringen van hun composities worden aan de hand van computeranimaties live als zichtbare trillingen in beeld gebracht. Musici spelen samen met zingende stroomstoten. Magneetvelden dienen als muziekinstrument.

Deze avond wordt alles gedaan om de zinderende harmonie van de natuur tastbaar te maken.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x