Podium

Turing uitverkocht

Lowie van Oers
Woensdag 28 september 2016, 20:30 - 23:59 (uitverkocht)
Gaslab

In Turing brengt Lowie van Oers een ode aan de man die op zijn vierentwintigste het grootste probleem uit de wiskunde oploste en met zijn Turingmachine het begin van de computer inluidde. Die een oorlogsheld werd door de Duitse code, de enigma, te kraken. En die veroordeeld werd vanwege zijn homoseksualiteit.

Turing is wellicht de grootste maar sowieso de meest tragische wiskundige van de twintigste eeuw. Vanwege zijn homoseksualiteit werd hij chemisch gecastreerd. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord op zijn eenenveertigste door het eten van een vergiftigde appel.

Behalve een ode aan Turing is de voorstelling een ode aan de wiskunde zelf. Aan de abstractie. De logische redenering. De schoonheid van het bewijs. En het denken. Het elke keer weer een stap verder denken. Want zoals elke wiskundige weet ligt de waarheid nog één laag dieper.

Lowie van Oers sloeg op zijn vierde de tweede klas van de kleuterschool over. Op zijn achtste werd hij tweede van Nederland met schaken. Op zijn achttiende studeerde hij een jaar lang natuur-en wiskunde. Op zijn twintigste begon hij aan de Arnhemse toneelschool waar hij in 2012 afstudeerde. Turing is zijn eerste theatertekst.

Theaterkrant

Volkskrant

Reserveren via deze link

studenten gratis, anderen betalen 5 euro

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x