Podium

Maestro TU/e

Zondag 8 december, 16:00 - 18:00
Atlas vloer 0
Prijs: € 5,00 (Student) € 10,00 (Anderen)

Leren dirigeren

Nul ervaring en een hoop lef. Dat hebben rector Frank Baaijens, Wethouder Cultuur Monique List en master student Evelien Nieuwenburg wanneer zij het jubilerende Ensuite gaan dirigeren.

Maestro is het eerste lustrumconcert van dit collegejaar uitgevoerd door het studentensymfonieorkest Ensuite van ESMG Quadrivium. De naam ‘Maestro’ komt van het gelijknamige televisieprogramma waarin onervaren dirigenten beoordeeld worden op hun directiekunsten. ‘Maestro’ is Italiaans voor ‘meester’ en is een algemene term voor een virtuoze muzikant.

Als ‘maestro’s’ zullen optreden:

Op zondag 8 december zullen de vier gasten met weinig directie-ervaring Ensuite dirigeren. Zij hebben hiervoor vier coaching sessies ontvangen van Bart Partouns, de dirigent van Ensuite. Tijdens de repetitiemomenten zullen er filmpjes worden gemaakt, die op 8 december aan het publiek worden gepresenteerd. Zo kan het publiek ook de voortgang van de deelnemers zien en horen.

Een jury van drie personen (waaronder dirigent Jules van Hessen) zal de Maestro’s beoordelen, punten toekennen en uiteindelijk de winnaar een prijs uitreiken.

De maestro’s spelen bekende in het gehoor liggende stukken die zij zelf vaak al kennen. Zo kunnen ze makkelijker horen als er iets fout gaat.

Naast de gastdirigenten zal Ensuite’s dirigent zelf ook twee stukken dirigeren. Het meest bijzondere stuk hiervan is een opdrachtcompositie van het KoepelOrgaan Nederlandse StudentenOrkesten (KONSO). Dit stuk contrasteert sterk met de overige muziek, omdat het van deze tijd is is en gebruikt maakt van totaal andere harmonieën.

Het uiteindelijke doel is het enthousiasmeren van (jonge) mensen voor klassieke muziek door ze te laten ervaren hoe bekende, onervaren dirigenten mooie toegankelijke muziek laten klinken. Daarnaast is de hoop dat mensen die het concert verlaten een beter inzicht hebben in de rol van de dirigent. Het publiek zal vast beter begrijpen dat dirigeren meer is dan wat met een stokje zwaaien.

Repertoire:
De vier Maestro dirigenten gaan de volgende stukken dirigeren :

  • Carmen Suite No.1 (enkele delen), Bizet
  • Suite L’arlesienne No.1 (deel 1), Bizet
  • Hongaarse Dans No.5 and 6, Brahms
  • Peer Gynt Suite (Grieg), deel 4 Tanz in der Halle des Bergkonigs.
  • Dance of the Knights, Prokofiev

Onder leiding van vast Ensuite dirigent Bart Partouns zal de overture van KONSO worden uitgevoerd. Dit is een speciaal voor Nederlandse studenten orkesten geschreven compositie. Tenslotte wordt ook Die ZauberHarfe van Schubert ten gehore gebracht.

In samenwerking met ESMG Quadrivium, Ensuite