Concert, Podium, Muziek

Maestro TU/e

Zondag 8 december 2019, 16:00 - 18:00
Atlas vloer 0
Prijs: € 5,00 incl. btw (Student) € 10,00 incl. btw (Anderen)

Leren dirigeren

Nul ervaring en een hoop lef. Dat hebben rector Frank Baaijens, Wethouder Cultuur Monique List, Cursor redacteur Norbine Schalij en master student Evelien Nieuwenburg wanneer zij het jubilerende Ensuite gaan dirigeren.

Bekijk hier de foto's van Maestro TU/e (08-12-2019).

Maestro is het eerste lustrumconcert van dit collegejaar uitgevoerd door het studentensymfonieorkest Ensuite van ESMG Quadrivium. De naam ‘Maestro’ komt van het gelijknamige televisieprogramma waarin onervaren dirigenten beoordeeld worden op hun directiekunsten. ‘Maestro’ is Italiaans voor ‘meester’ en is een algemene term voor een virtuoze muzikant.

Als ‘maestro’s’ zullen optreden:

Op zondag 8 december zullen de vier gasten met weinig directie-ervaring Ensuite dirigeren. Zij hebben hiervoor vier coaching sessies ontvangen van Bart Partouns, de dirigent van Ensuite. Tijdens de repetitiemomenten zullen er filmpjes worden gemaakt, die op 8 december aan het publiek worden gepresenteerd. Zo kan het publiek ook de voortgang van de deelnemers zien en horen.

Een jury van drie personen (waaronder PSO dirigent Jules van Hessen) zal de Maestro’s beoordelen, punten toekennen en uiteindelijk de winnaar een prijs uitreiken.

De maestro’s spelen bekende in het gehoor liggende stukken die zij zelf vaak al kennen. Zo kunnen ze makkelijker horen als er iets fout gaat.

Naast de gastdirigenten zal Ensuite’s dirigent zelf ook twee stukken dirigeren. Het meest bijzondere stuk hiervan is een opdrachtcompositie van het KoepelOrgaan Nederlandse StudentenOrkesten (KONSO). Dit stuk contrasteert sterk met de overige muziek, omdat het van deze tijd is is en gebruikt maakt van totaal andere harmonieën.

Het uiteindelijke doel is het enthousiasmeren van (jonge) mensen voor klassieke muziek door ze te laten ervaren hoe bekende, onervaren dirigenten mooie toegankelijke muziek laten klinken. Daarnaast is de hoop dat mensen die het concert verlaten een beter inzicht hebben in de rol van de dirigent. Het publiek zal vast beter begrijpen dat dirigeren meer is dan wat met een stokje zwaaien.

Repertoire:
De vier Maestro dirigenten gaan de volgende stukken dirigeren :

  • Carmen Suite No.1 (enkele delen), Bizet
  • Farandole van de tweede suite l’Arlesienne, Bizet
  • Hongaarse Dans No.5 and 6, Brahms
  • Peer Gynt Suite (Grieg), deel 4 Tanz in der Halle des Bergkonigs.
  • Dance of the Knights, Prokofiev

Onder leiding van vast Ensuite dirigent Bart Partouns zal de opdrachtcompositie van KONSO worden uitgevoerd. Dit is een speciaal voor Nederlandse studenten orkesten geschreven compositie. Tenslotte wordt ook Rosamunde Overture van Schubert ten gehore gebracht.

Het programma heeft een kwartier pauze om 17.15 uur.

In samenwerking met ESMG Quadrivium, Ensuite

Het concert zal plaatsvinden in de centrale hal van het Atlasgebouw op de TU/e campus. Om de locatie te vinden kijk op deze pagina voor route en plattegrond.

Presentator: Ab Nieuwdorp
Elke werkdag tussen negen en twaalf presenteert Ab Nieuwdorp zijn radioshow ‘De Klassieken’ op Radio 4. Deze omnivoor van klassieke muziek kent alle bekende, en minder bekende klassieke muziek en verrast zijn luisteraars graag met de mooiste klassieke nummers. ‘Net zoals de gids in het Rijksmuseum in Amsterdam die bezoekers niet alleen Rembrandts ‘Nachtwacht’ laat zien, maar hen ook meeneemt naar het schilderij met eenzelfde lichtinval dat gemaakt is door een onbekende kunstenaar.’

Vandaag neemt hij het publiek mee door het repetitieproces van de Maestro’s en laat hij jullie genieten van het eindresultaat!

 

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x