Inloop vanaf 19.30 uur
Je hartslag, het verval van een atoom of de baan die de aarde om de zon aflegt. Allerlei verschijnselen en processen worden gekenmerkt door een bepaalde tijdsduur. Een seconde, minuut en uur is de mens niet vreemd. En ook bij een milliseconde of honderd jaar kunnen we ons nog redelijk eenvoudig een voorstelling maken. Maar natuurkundige prof.dr. Stefan Vandoren kijkt verder en neemt je mee op een reis langs onvoorstelbare tijdschalen, van extreem kort tot extreem lang.
Vandoren vertelt over natuurlijke verschijnselen en toepassingen en hun bijbehorende tijdseenheden. Verschijnselen die zich afspelen tussen het ultiem kort durende, de Planck-tijd van 5,391 ∙ 10^-44 sec, en duistere eeuwigheden als 10^65 jaar. Van alles komt aan bod: deeltjesfysica, kosmologie, biologie, chemie. Omloop- en rotatietijden van planeten en sterrenstelsels, vervaltijden van elementaire deeltjes en atoomkernen, biologische ritmes, evolutieprocessen en geologische tijdschalen.
Stefan Vandoren is hoogleraar Snaartheorie aan de onderzoeksafdeling Theoretische Natuurkunde van de Universiteit Utrecht.
Hij schreef samen met zijn collega prof.dr. Gerard ’t Hooft het boek Tijd in machten van tien (2011), een beschrijving van een groot aantal zeer uiteenlopende natuurverschijnselen ondergebracht in bijna vijftig tijdschalen.
Aanmelden niet verplicht, wel gewenst via vanpiere@selexyz.nl