Overige

Science Café: Organen in het lab uitverkocht

Prof.dr.ir. Jaap den Toonder, dr. Anita Driessen-Mol
Dinsdag 24 september 2013, 20:30 - 22:15 (uitverkocht)
Polare (voorheen Van Piere + De Slegte), Nw. Emmasingel 44.

Weefselkweek heeft de toekomst als het gaat om het repareren van beschadigde en zieke organen of het bestuderen van de menselijke fysiologie.
Sinds enkele jaren is het mogelijk om in het lab lichaamseigen cellen op te kweken tot weefsels met specifieke functies. Na implantatie worden de weefsels volledig geïntegreerd in het lichaam. Zo kunnen beschadigde weefsels en organen worden gerepareerd of functies zelfs overgenomen worden.

Dr. Anita Driessen-Mol is werkzaam op de afdeling Soft Tissue Biomechanics and Engineering van de TU/e. Zij doet onderzoek op het gebied van de regeneratieve geneeskunde, specifiek de ontwikkeling van hartkleppen uit lichaamseigen cellen. Waar donormateriaal of mechanische kleppen niet altijd voldoen bieden opgekweekte hartkleppen uitkomst.

Voor het bestuderen van fundamentele biologische processen en het analyseren van de werking van medicijnen in het menselijk lichaam worden vaak proefdieren ingezet. Helaas blijken deze diermodellen vaak niet toereikend. Jaap den Toonder, hoogleraar Microfluidic Technology aan de TU/e, werkt aan een nieuw en beter alternatief: de organs-on-a-chip-technologie. Dat is de versmelting van de onderzoeksgebieden labs-on-a-chip en de tissue-engineering. Het maakt het mogelijk fysiologische processen op zeer gedetailleerd niveau te bestuderen. Al staat de technologie nog in de kinderschoenen, deze lijkt veelbelovend.

Locatie: Polare (voorheen Van Piere + De Slegte), Nieuwe Emmasingel  44.

Aanmelden niet verplicht, wel gewenst via Eindhoven@polare.nl

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x