Momenteel leven er 7 miljard mensen op onze planeet en de wereldbevolking blijft voorlopig groeien. En niet alleen het aantal mensen groeit, ook de welvaart neemt toe. Voornamelijk in de opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India en China – de BRIC-landen. Met als gevolg een alsmaar toenemende energieconsumptie, want iedereen wil warm douchen, eten koken, ’s avonds het licht aan doen, autorijden, internetten, door machines geproduceerde kleding dragen en noem maar op. De energieproductie zal dus moeten toenemen om iedereen in zijn behoeften te kunnen voorzien. Dit betekent een nog grotere aanslag op de steeds schaarser wordende hoeveelheid beschikbare grondstoffen en een toename van de uitstoot van broeikasgassen.
In de duurzaamheidsdiscussie wordt voornamelijk gesproken over schone en duurzame energieproductie. Energieopslag blijft echter vaak onbelicht maar op dit terrein valt nog een hoop te winnen.
In dit Science Café bespreken drie onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven de huidige en toekomstige mogelijkheden om opslag, overdracht en transport van energie duurzaam en efficiënt te maken.
Hoogleraar Peter Notten (onderzoeksgroep Energy, Materials and Devices) richt zich op de opslag van door verschillende duurzame bronnen geproduceerde energie. Het traject van bron naar afnemer en de huidige en toekomstige mogelijkheden met batterijen en voertuigen hierin.
Universitair hoofddocent Camilo Rindt (onderzoeksgroep Energy Technology) gaat in op het belang van warmteopslag. Het onderzoek dat hij met zijn groep doet variëert van fundamenteel tot toegepast en van moleculair tot reactor niveau.
Universitair docent Theo Hofman (onderzoeksgroep Control Systems Technology) bespreekt het energiemanagement in auto’s. Welke mogelijkheden bieden hybride auto’s voor rijden in de stad, buiten de bebouwde kom en op de snelweg?
Aanmelden niet verplicht, wel gewenst via vanpiere@selexyz.nl