Online

Economie op anderhalve meter

Prof. dr. Arnoud Boot
Dinsdag 16 juni 2020, 12:45 - 13:30
Livestream Studium Generale Youtube en Facebook
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Toen corona half maart het maatschappelijk en economisch verkeer stil legde waren economen het opvallend eens. De overheid moest royaal de portemonnee trekken. Het alternatief (faillissementen, ontslagen en wanbetalingen) zou namelijk veel duurder zijn. De hoop was dat de economie hierdoor na de lockdown snel zou terugveren. Nu we een aantal maanden verder zijn rijst de twijfel. Hoe lang is deze steun zinnig? En moet de staat de schuld wel zo hoog laten oplopen? Prof.dr. Arnoud Boot schijnt er zijn licht over in deze live gestreamde lezing.

Ook wereldwijd is de economische malaise groot. Men spreekt ondertussen over de Grote Lockdown; zeer waarschijnlijk de ergste economische terugval sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw, meldt het IMF. Erger dus dan de financiële crisis van 2008, de Grote Recessie.

Hoe nu verder? Proberen om de oude orde zo snel mogelijk te herstellen of is dit juist een kans om veranderingen door te voeren? Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan bijvoorbeeld ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie?
Zie de brief die de leden van het Sustainable Finance Lab vorige week aan de politici aanboden.

Prof.dr. Arnoud Boot is hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten (UvA). Hij is een autoriteit op het gebied van de financiële sector in relatie tot de maatschappij (o.a. ook raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en mengt zich regelmatig in het publieke debat. Eerder was hij al eens bij ons te gast. Beluister hier de podcast van zijn lezing "Gemanipuleerde werkelijkheid" over hoe door slim gebruik van onderzoeksresultaten politici en bestuurders regelmatig een ‘meer gewenste’ werkelijkheid weten te creëren.

Live stream via Facebook en YouTube
Deze lezing wordt live gestreamd naar onze Facebook pagina en YouTube kanaal. Volg ons op Facebook of abonneer je op ons YouTube kanaal om een melding te ontvangen wanneer we live gaan.

Een ticket reserveren hoeft niet, maar mag wel via de knop "Bestellen"links op deze pagina. Doe je het wel, dan ontvang je vooraf nog een reminder email voor alleen dit specifieke programma. 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x