Lezing

Zwaartekracht ontkracht of Waarom de appel van de boom valt uitverkocht

Prof. dr. Erik Verlinde
Woensdag 26 oktober 2011, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Blauwe zaal, Auditorium

Al sinds het einde van de 18e eeuw werken natuurkundigen aan een theorie die alle elementaire deeltjes en de fundamentele krachten daar tussen beschrijft. Één van de vier fundamentele krachten in deze unificatietheorie is de zwaartekracht, ofwel gravitatie.
Jarenlang zijn de Gravitatiewet van Isaac Newton en de Algemene Relativiteitstheorie van Albert Einstein waarmee de zwaartekracht beschreven wordt uitgangspunt voor wetenschappers geweest. Een fenomenologische beschrijving van de zwaartekracht is daarmee gegeven, een verklaring van de kracht echter niet. Dus hoe een appel van de boom valt wordt door deze theorieën beschreven, maar de vraag blijft: waarom? Een vraag waarover vele grote natuurkundigen zich al decennia lang het hoofd hebben gebroken.

Maar nu, bijna een eeuw na Einstein, introduceert prof.dr. Erik Verlinde, hoogleraar Theoretische Fysica (UvA) een spectaculaire, nieuwe zienswijze: zwaartekracht is geen fundamentele kracht, maar heeft een onderliggende verklaring vanuit een microscopische beschrijving waarin het bestaan van zwaartekracht niet van te voren is verondersteld. Verlinde, die de Spinozapremie voor onder andere dit revolutionaire idee ontving, legt uit wat zijn nieuwe theorie inhoudt, hoe hij tot dit idee is gekomen en waarom dit een belangrijke stap is in de vormgeving van de Theorie van alles.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x