Lezing

Wij zijn ons

Dr. Mark van Ostaijen
Woensdag 25 september 2019, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Aan de hand van grote sociologische denkers laat Mark van Ostaijen je op een andere manier kijken naar maatschappelijke kwesties zoals #MeToo, terrorisme en Zwarte Piet.

Maatschappelijke fenomenen worden tegenwoordig vaak verklaard vanuit het individu. Psychologie is ‘hot’. Maar we zijn meer dan ons brein, en een samenleving is meer dan een verzameling eenlingen. Het is weer tijd dat we breder gaan kijken, stelt socioloog Mark van Ostaijen. Wie wij zijn en wat we doen is niet zozeer een neurologisch maar vooral een sociaal proces. Aan de hand van grote sociologische denkers als Max Weber, Jane Jacobs en zijn persoonlijke held Johan Huizinga, laat hij zien wat sociologie ons kan leren over de tijd waarin we leven.

Dr. Mark van Ostaijen is universitair docent bestuurskunde en bestuurssocioloog aan de Universiteit van Tilburg. Voor zijn promotie onderzocht hij migratie en mobiliteit in Europa; momenteel doet hij stadsetnografisch onderzoek in Amsterdam Nieuw-West. Hij publiceerde onder meer in De Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw en is columnist voor Binnenlands Bestuur. In 2018 verscheen zijn boek Wij zijn ons, een kleine sociologie van grote denkers.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x