Lezing

Waarom we stemmen wat we stemmen uitverkocht

Dr. Tom van der Meer
Woensdag 12 september 2012, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Filmhuis de Zwarte Doos

"Niet kiezers maar partijen zijn de weg kwijt"

12 september 2012: Tweede Kamerverkiezingen. Nederland wordt geteisterd door zware economische en politieke crisissen. Economisch zijn stevige maatregelen noodzakelijk, maar op welke terreinen bezuinigd zal worden hangt af van de samenstelling van het nieuwe kabinet. Politiek staat er deze verkiezingen dus veel op het spel. Maar juist diezelfde politiek verkeert in een crisis. Stabiele regeringen zijn zeldzaam geworden, nu we voor de vijfde keer in tien jaar weer naar de stembus moeten. En de Nederlandse kiezer is zo grillig geworden dat geen partij nog zeker is van electorale steun.
Om de kiezer te overtuigen draaien de campagnemachines van de partijen weer op volle toeren. Deze dagen zijn politici niet weg te slaan van radio, tv en zeepkist. Krantenredacties analyseren er driftig op los. Maurice de Hond peilt alsof zijn leven er vanaf hangt. De Stemwijzer en het Kieskompas verstrekken weer miljoenen stemadviezen. En iedereen kijkt met een schuin oog naar een strategische stem om de samenstelling van het nieuwe kabinet te beïnvloeden. Maar maakt dit alles uit voor onze stem? Of is de verkiezingsuitslag uiteindelijk toch afhankelijk van het weer?

Politicoloog Tom van der Meer (UvA) geeft een actuele analyse van de rol en het gedrag van ons, de kiezer, in ons democratisch kiesstelsel.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x