Lezing

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Frans van Elderen
Woensdag 18 september 2019, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Met de vrijheid in zicht werd Rien van Elderen op 10 november 1944 alsnog voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland gedeporteerd. Een beeldend verslag door zoon Frans (zelf veteraan) over de oorlogsjaren.

De lezing wordt in samenwerking met studenten van Stichting Liberation 040 georganiseerd in aanloop naar het Eindhovense Bevrijdingsfestival Liberation 040 op zaterdag 21 september 2019.

Bij dit programma is er van 13.20 tot 13.40 uur extra tijd voor vragen aan en discussie met de spreker.

Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Eindhoven op 18 september 1944 werd bevrijd van de Duitse bezetter. Helaas strandde de door de geallieerden ingezette Operatie Market Garden bij Arnhem en werden het Noorden en Westen van Nederland niet bevrijd. De bevrijders zouden daar pas 8 maanden later aankomen, na de Hongerwinter van ’44-’45.

Aan de hand van de belevenissen van het gezin van zijn ouders vertelt Frans van Elderen over de Tweede Wereldoorlog: van het bombardement op Rotterdam tot de bevrijding; onder andere over D-Day, Operatie Market Garden, Dolle Dinsdag, de razzia’s die er op volgden en de reis van zijn vader, ‘liedjesmaker’ Rien, als dwangarbeider. Hij stelt de vraag wat vrijheid vandaag de dag voor jou betekent. Ben je je er van bewust dat je je vrijheid van het ene op het andere moment kunt verliezen? Als Nieuw-Guineaveteraan maakte hij de thema’s oorlog en vrijheid van dichtbij mee.

 

Spreker Frans van Elderen

Eindhovenaar Frans van Elderen (geb. 1943, te Rotterdam) groeide op in het dorp Overschie onder de rook van Rotterdam. Hij diende twintig jaar als marineman, gespecialiseerd in radio-radartechniek aan boord van diverse militaire instellingen en oorlogsbodems. Hij ontving de veteranenstatus vanwege deelname aan de missie tot behoud van Nederlands Nieuw-Guinea aan boord van de onderzeebootjager Hr.Ms. Overijssel in 1962. Hij was ook acht jaar als sales manager werkzaam en sloot zijn carrière af als zelfstandig trainer in communicatieve vaardigheden. Vanaf zijn pensionering in 2009 geeft hij als vrijwilliger voor het Veteraneninstituut, onder andere op scholen, presentaties onder het motto ‘vrijheid is niet vanzelfsprekend’. Hij vertelt over oorlog & vrijheid, vredesoperaties, de Tweede Wereldoorlog en de belevenissen van het gezin van zijn ouders tijdens WOII.

 

Bevrijdingsfestival Liberation 040

Op zaterdag 21 september organiseren studenten verenigd in Stichting Liberation 040 de tweede editie van het Eindhovense Bevrijdingsfestival Liberation 040. Van 12.00 tot 0.00 uur staat het 18 septemberplein in het teken van 75 jaar bevrijding van Eindhoven. Dat wordt gevierd met een divers programma voor jong en oud, met onder andere speeddates met veteranen en een pop-up museum en muzikale optredens waaronder studentenband MAVO en de headliners Snelle, Gers Pardoel en La Fuente. Extra bijzonder: speciaal voor het festival heeft Ben Forte het vrijheidslied Droom geschreven.

Het festival is gratis en vrij toegankelijk. Alle info over het festival vind je hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x