Discussieleiding: Dr.ir. Martine van Veelen
Een robotisch onderbeen als prothese, een geheugenchip in het brein of een pilletje voor het eeuwige leven. Nieuwe technologie biedt oplossingen voor handicaps, verbetert het menselijk functioneren en kan bovendien het leven verlengen. Misschien wel tot in de eeuwigheid. In de toekomst kunnen we nog veel meer nieuwe ontdekkingen en toepassingen verwachten die het menselijk leven ingrijpend kunnen veranderen. Onze toekomstige wereld is mogelijk een wereld zonder veroudering en ziekten, vol van bovenmenselijke kunstmatige intelligentie en met menselijke lichamen die meer en meer vervangen zijn door synthetische onderdelen en computers. Een wereld vol cyborgs met een steeds kleinere groep ‘normale’ mensen. Transhumanisten streven naar verbetering en voor hen is de geschetste toekomst het logische gevolg van rationele keuzes. Anderen vinden deze ontwikkeling minder vanzelfsprekend en zien zich geconfronteerd met ethische en morele dilemma’s. Wat willen, moeten en mogen we met nieuwe technologie?
Waar ligt voor jou de grens?
Welke toepassingen en ontwikkelingen vinden wij wenselijk en acceptabel? Waar moeten we over nadenken voor we een nieuwe technologie aannemen?
Filmmaker en filosoof Frank Theys, ethicus en christen Theo Boer en techniekfilosoof Peter Paul Verbeek gaan met elkaar én met het publiek in gesprek over de invloed van technologie op het mens-zijn, de maatschappelijke gevolgen van deze ontwikkelingen en de kwaliteit en de waarde van het leven.
Sprekers
Prof.dr.ir. Peter Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek (Universiteit van Twente). Hij is de huidige president van de Society for Philosophy and Technology en oud-voorzitter van de Jonge Akademie van de KNAW.
Dr. Theo Boer, universitair docent (medische) ethiek (Protestantse Theologische Universiteit) en redacteur van het boek Human Enhancement (Europese Raad van kerken, Brussel 2013).
Dr. Frank Theys, filmmaker en filosoof. In zijn documentaire Technocalyps (2006) onderzoekt Theys het transhumanisme en de mogelijkheden die de technologie van nu en toekomst biedt om de mens en het leven te verbeteren en de gevolgen daar van. Hij is lid van de Club van Brussel, een denktank rond politiek-maatschappelijke thema’s. Momenteel werkt hij aan de organisatie van een wetenschappelijk congres rond het onderwerp ‘Converging Technologies and Human Enhancement’. Ook verzorgt hij regelmatig gastcolleges aan universiteiten en hogescholen over dit onderwerp.
De discussieleiding is in handen van dr.ir. Martine van Veelen, oprichter en directeur van Professional healthy Design (PhD). Haar promotieonderzoek aan de TU Delft deed ze op het gebied van medische technologie. Nu is ze actief voor haar onderneming PhD waarbij ze zich richt op onderwijsprogramma’s, start-ups, producten en programma’s op het gebied van zingeving.
Borrel na afloop
Na afloop van de discussie is er een borrel in de Senaatszaal, met een gratis drankje, waar nog verder gediscussieerd kan worden.
Georganiseerd door
Dit programma is een samenwerking tussen C.S.V. Ichthus, VGSEi, Veritas-forum Eindhoven en Studium Generale.
Reserveren hier