Lezing

Tumoren opsporen doe je thuis uitverkocht

Diederik Jekel
Woensdag 31 mei 2017, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Van diabetes tot hartfalen: met biosensoren kun je steeds meer medische kwalen opsporen. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel praat je bij over dit innoverende onderzoeksgebied: de toekomst van de gepersonaliseerde gezondheidszorg.

Biosensoren
Een biosensor is een apparaat dat een bepaalde biomarker kan meten, een stofje in het lichaam. De hoeveelheid ervan is een indicator voor een ziektebeeld. Een bekende biomarker is het glucosemolecuul. Diabetici moeten hun glucosewaarden goed in de gaten houden; dit doen zij door te prikken met een klein apparaatje, een biosensor. Er zijn veel verschillende biosensoren die elk een ander molecuul kunnen meten. Veel van deze biosen­soren zijn erg groot en zijn alleen te gebruiken in het laboratorium. Voor vele indicatoren moet daarom nog een biosensor ontwikkeld worden of een betere biosensor op de markt komen. Met kleinere, gebruiksvriendelijkere en goedkopere apparaatjes kunnen patiënten namelijk in de toekomst steeds meer thuis testen uitvoeren, en zelf hun gezondheid bijhouden met een apparaatje dat zo in je broekzak past.

Over Diederik Jekel 
Diederik Jekel is wetenschapsjournalist en schrijver. Hij heeft een grote passie voor de bètawetenschap en is regelmatig te zien in programma’s als De Wereld Draait Door om in heldere bewoordingen uitleg te geven bij nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast presenteert Diederik Jekel het programma De Kennis van Nu. Diederik Jekel was 17 jaar toen bij hem diabetes type 1 werd geconstateerd; het gebruik van biosensoren is hem dus niet vreemd.

SensUs-competitie
SensUs is een internationale studentencompetitie, georganiseerd door Honorsstudenten van de TU/e onder leiding van hoogleraar Menno Prins. De competitie heeft als doel om ontwikkeling op het gebied van biosensoren te stimuleren. De competitie vindt plaats op 8 en 9 september 2017 en dit jaar doen er 10 teams van over de hele wereld aan mee. Zij werken aan een biosensor die hartfalen - wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak - kan aantonen. Vorig jaar hebben de studententeams een werkende sensor weten te bouwen voor nierfalen.

 

Dit programma wordt georganiseerd door SensUs in samenwerking met Studium Generale.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x