Lezing

Toeval (UITVERKOCHT)

Prof. dr. Klaas Landsman
Dinsdag 5 juni 2018, 20:00 - 22:15
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44
Prijs: Gratis (Student) € 2,50 incl. btw (Anderen)

Update: wegens persoonlijke omstandigheden is Prof. Ronald Meester helaas verhinderd. De avond gaat door met prof. Klaas Landsman.

De beroemde natuurkundige Stephen Hawking werd geboren op 8 januari - de sterfdatum van Galileo Galileo - en overleed dit jaar op 14 maart; de geboortedatum van Albert Einstein. Een mooier toeval is bijna niet denkbaar. Toevallige gebeurtenissen, ontmoetingen, ongelukken; ze spelen een grote rol in ons leven, maar ook in de wetenschap. Klaas Landsman, hoogleraar Mathematische Fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, schreef een ode aan het toeval.

Toeval gaat soms sterk in tegen onze intuïtie; we kennen graag betekenis toe aan gebeurtenissen, we zoeken altijd een verklaring. Onterecht, zo stelt Landsman. 'We zijn te veel geneigd overal diepere oorzaken achter te zien. Die zijn er niet’. In zijn nieuwe boek Naar alle onwaarschijnlijkheid beschrijft hij hoe toeval een grote rol speelt in allerlei wetenschappelijke disciplines. Binnen zijn eigen vakgebied de kwantumtheorie, maar ook in de filosofie, evolutie, psychologie en geschiedenis. Toeval roept grote levensvragen op: berust ons bestaan op een toevallige samenloop van omstandigheden? En als toeval bestaat, hoe zit het dan met de vrije wil? 

Prof. dr. Klaas Landsman is hoogleraar Mathematische Fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In februari verscheen zijn boek Naar alle onwaarschijnlijkheid – toeval in de wetenschap en filosofie. Eerder schreef hij al Requiem voor Newton, over Cambridge en de geschiedenis en filosofie van de natuurkunde.

Prof. dr. Ronald Meester is hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit Amsterdam en auteur van het boek Arrogant – waarom wetenschappers vaak minder weten dan ze denken. Hij houdt zich onder meer bezig met kansberekening in de forensische wetenschap en in het recht. Toeval speelt ook daarin een rol, maar, zo stelt hij: veel wetenschappers menen hieruit te kunnen concluderen dat het leven eigenlijk niet veel meer is dan een verbazingwekkende toevalligheid, zonder verder zin of doel. Onterecht, aldus Meester: een dergelijke levensbeschouwelijke uitspraak is op basis van wetenschappelijk toeval helemaal niet te doen.

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl. Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij Boekhandel Van Piere..

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x