Lezing

Straatpolitiek

Dr. Femke Kaulingfreks
Woensdag 4 april 2018, 12:40 - 13:35
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Van rappers en straatvloggers tot rellende jongeren; juist buiten het stemhokje en de politiek partijen om eisen jongeren een stem op in het maatschappelijke debat.

Jongeren voelen zich steeds minder vertegenwoordigd in de politiek. Ze gaan minder naar de stembus en hebben weinig vertrouwen in de overheid. Jongeren zoeken hun toevlucht tot andere manieren om hun onvrede te uiten en maatschappelijk onrecht aan de kaak te stellen. Filosofe en antropologe Femke Kaulingfreks laat zien dat veel van hun handelingen wel degelijk politiek betekenisvol zijn, ook al zien buitenstaanders dat vaak anders.

Nieuwe vormen van engagement ontstaan juist op straat of op internet. Van rappers en straatvloggers tot rellende jongeren in buitenwijken, allemaal bedrijven ze ‘straatpolitiek’; door zich af te zetten tegen de politieke orde eisen ze een stem op in het maatschappelijk debat. Deze beweging is extra zichtbaar bij jongeren van kleur en jongeren met een migrantenachtergrond: zij keren zich het meest af van de traditionele politieke praktijk, waarin ze zich niet herkennen. Tegelijkertijd loopt juist deze groep voorop als het gaat om alternatieve vormen van maatschappelijke betrokkenheid.

Dr. Femke Kaulingfreks (Universiteit Utrecht) is politiek filosofe en antropologe. Voor haar proefschrift over ontregelende politiek deed ze uitgebreid veldonderzoek in sociaal achtergestelde wijken in Nederland en Frankrijk. Haar nieuwe boek Straatpolitiek verscheen eind 2017.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x