Lezing

Senior-proof steden uitverkocht

Prof. dr. Gert-Jan Hospers
Woensdag 23 september 2015, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Onderdeel van de thema reeks De Stad / The City

Nederland vergrijst in snel tempo. In 2030 zal het aandeel 65-plussers opgelopen zijn tot 24%, bijna een kwart van de totale bevolking. Die vergrijzing zorgt voor grote uitdagingen op het gebied van zorg, welzijn en economie. Maar ook dorpen en met name steden gaan het merken; de meeste ouderen wonen immers in de stad.

Volgens Gert-Jan Hospers wordt er bij de ontwikkeling van (stedelijke) voorzieningen te weinig rekening gehouden met wat ouderen willen en kunnen. Denk aan verkeerslichten die te snel op rood springen of onnodige opstapjes. De hamvraag is: hoe kun je je verplaatsen in de ander, zoals een hoogbejaarde die slecht ter been is? Met zijn ouderdoms-simulatiepak laat Hospers jongere mensen ervaren hoe het is om op hoge leeftijd door de stad te lopen. In deze stijve en verzwaarde outfit – inclusief een troebele bril en geluidsdempende koptelefoon – voel je je voor even een tachtigjarige. En dat werkt confronterend: opeens krijg je meer begrip voor ouderen die treuzelen bij de kassa of bushalte en realiseer je je hoe belangrijk het is om steden te bouwen die voor iedereen toegankelijk zijn: design for all.

Gert-Jan Hospers is docent economische geografie aan de Universiteit Twente. Daarnaast is hij sinds 2009 bijzonder hoogleraar City- en Regiomarketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onder meer onderzoek naar stedelijke en regionale ontwikkeling in Noordwest-Europa, waaronder bevolkingskrimp.

 

Entree is gratis
Reserveer hier

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x