Vliegen is het nieuwe roken, maar we reizen er niet minder om. Een avond over de (on)mogelijkheden van duurzaam vliegen.
Vliegtuigmaatschappijen vervoeren meer dan 4 miljard passagiers per jaar – en dit aantal neemt alleen maar toe. We vliegen graag, steeds vaker en steeds verder. Tegelijk groeit onze bezorgdheid over de schadelijke milieueffecten, want vliegen is een van de meest vervuilende manieren van transport. Vliegschaamte en planeshaming zijn het gevolg; we lopen niet langer met onze verre vliegreizen te koop, uit schaamte of uit angst te worden bekritiseerd.
Als er niets wezenlijks verandert is de milieubelasting door vliegverkeer in de wereld in 2035 verdubbeld en in 2050 verviervoudigd. Er is dus werk aan de winkel, maar wat voor mogelijkheden zijn er om vliegen te verduurzamen? Of ligt het antwoord bij duurdere tickets en simpelweg minder vliegen?
Luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft) gaat in op de sterke groei van het vliegverkeer en belicht de technische (on)mogelijkheden voor het verduurzamen van de vliegsector. Elektrisch vliegen, alternatieve brandstoffen; wat kunnen we ervan verwachten?
Omgevingspsycholoog Nadja Zeiske (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt de motivatie van mensen om milieubewuste keuzes te maken. Ze legt uit welke factoren een rol spelen bij onze beslissing wel of niet te vliegen en bespreekt hoe we duurzaam gedrag beter kunnen begrijpen, voorspellen en stimuleren.
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere