Lezing

Science Café: Virtual Reality uitverkocht

Prof.dr. W. IJsselsteijn & G-J Strengholt
Dinsdag 7 februari 2017, 19:30 - 23:59 (uitverkocht)
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44

Virtual Reality belooft de werkelijkheid completer dan ooit te reproduceren, te verbeteren en zelfs te vervangen. Met wetenschapper Wijnand IJsselsteijn (TU/e) en met conceptontwikkelaar en projectmanager Geert-Jan Strengholt (VPRO Digitaal) bespreken we dit compleet nieuwe medium dat zich inmiddels razendsnel ontwikkelt en waarvan de toepassingen spectaculair zijn.

De VR-bril als sleutel tot een nieuwe wereld. Een digitale werkelijkheid die je omsluit en de echte wereld onzichtbaar maakt. De ontwikkelingen zijn spectaculair. En snel, want de investeringen door technologiegiganten zijn enorm. En zowel door wetenschappers als makers wordt er volop geëxperimenteerd.

We denken al snel aan de game-industrie, maar VR is op oneindig veel meer manieren in te zetten: virtuele rondleidingen, diverse trainingssituaties zoals een brandoefening, een vluchtsimulatie of een spelsituatie in de sport, behandeling van patiënten met bijvoorbeeld angststoornissen, ontwikkeling van infrastructuur en nieuwbouwprojecten en ga zo maar door.

De beperkingen in vergelijking met de echte wereld zijn er overigens zeker. Voorlopig biedt VR je bijvoorbeeld nog niet de mogelijkheid om te voelen, te ruiken en te proeven. Dus of de virtuele werkelijkheid onze echte wereld op den duur zal vervangen is maar de vraag. Ook zal deze nieuwe technologie, zoals elke nieuwe technologie, tot ethische vragen oproepen. Denk bijvoorbeeld aan de psychologische impact van VR wanneer het onderscheid tussen echt en onecht nauwelijks meer te maken is. De grenzen van VR zullen moeten worden verkend, maar dat we op het punt zijn aangekomen dat Virtual Reality onvermijdelijk is staat vast.

Sprekers
Wijnand IJsselsteijn is hoogleraar Cognition and Affect in Human Technology Interaction aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij houdt zich bezig met het conceptualiseren en het meten van ervaringen bij mensen die zich in geavanceerde media-omgevingen begeven. Hij onderzoekt daarmee de aspecten menselijk leren, communicatie en gezondheid & welzijn als gevolg van deze ervaringen.

Geert-Jan Strengholt is conceptontwikkelaar en projectmanager van VPRO Digitaal. In 2015 heeft de VPRO in Eindhoven een MediaLab geopend om diepgaand en nauwkeurig de toekomst van media te onderzoeken. Geert-Jan Strengholt richt zich op de vraag hoe VR gebruikt kan worden om verhalen te vertellen. Deze avond vertelt hij over zijn inzichten en ervaringen op het gebied van immersive storytelling in VR; over hoe de belever een plaats krijgt in en deel wordt van het verhaal dat de omroep met een productie brengt.

 

Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen € 2,50
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x