Voldoende slaap is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Toch blijkt uit onderzoek dat 30% van de bevolking de benodigde 7 tot 8 uur slaap niet haalt. Studenten vormen hierop geen uitzondering: één op de 3 studenten is slaperig. Zie Cursor.Waarom slapen we toch zo weinig? En wat gebeurt er als we slaap tekort komen? Op deze alles behalve slaapverwerwekkende avond delen wetenschappers de nieuwste inzichten rond slaap en slaaptekort.
Dankzij snelle ontwikkelingen in het hersenonderzoek is onze kennis over slaap de afgelopen decennia enorm toegenomen. Slaap wordt al lang niet meer beschouwd als een passieve periode van rust; Zowel onze hersenen als ons lichaam blijven actief tijdens de slaap. Maar wat er precies gebeurt tijdens slaap, daarover is nog veel onduidelijk. Dat slaap belangrijk is, staat wel vast: wie lijdt aan slaapproblemen of slapeloosheid kan serieuze klachten ontwikkelen.
Prof. dr. Gerard Kerkhof is emeritus hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Universiteit van Amsterdam en staflid van het Slaapcentrum van Medisch Centrum Haaglanden. Hij luidde vorig jaar de noodklok: Nederlanders gaan veel te laks om met hun nachtrust ,terwijl voldoende slaap juist zo belangrijk is.
Dr. Sebastiaan Overeem is arts-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan de faculteiten Electrical Engineering en Industrial Design van de TU/e. Hij coördineert onderzoek binnen een bijzonder wetenschappelijk samenwerkingsverband tussen Kempenhaeghe, Philips en de TU/e, waarbij nieuwe methoden worden ontwikkeld voor diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen.
Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen €2,50
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl. Kaarten kunnen ook vooraf gekocht worden bij Boekhandel Van Piere.