Lezing

Science Café: Plastic uitverkocht

dr. Erwin Roex, dr. Benny Luijsterburg
Dinsdag 21 april 2015, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44

Aanmelden gewenst via: eindhoven@vanpiere-eindhoven.nl

 

Plastic afval vormt een steeds groter probleem voor onze samenleving. Niet alleen op zee als plasticsoep, maar ook in zoetwater is plastic giftiger voor mens en milieu dan gedacht. Microplastics die via alledaagse producten als zeep en tandpasta in het oppervlaktewater terechtkomen richten schade aan bij dieren. Bij de afbraak van plastic komen daarnaast stoffen vrij die voor mens en milieu heel ongezond zijn, zoals weekmakers en brandvertragers.

Om de groeiende hoeveelheid plastic afval een halt toe te roepen is hergebruik van plastic dan ook essentieel. Met een slimme manier van mengen en vervormen kan gebruikt verpakkingsplastic omgevormd worden tot een grondstof voor meer hoogwaardige plastic producten. De mogelijkheden en toepassingen van plastic worden op die manier veel groter en bovendien aantrekkelijker voor de industrie.

Dr. Erwin Roex is ecotoxicoloog en werkzaam bij kennisinstituut Deltares. Daar doet hij onder andere onderzoek naar de bronnen en schadelijke effecten van microplastics in Nederlandse zoete wateren.

Dr. Benny Luijsterburg promoveerde afgelopen januari aan de TU/e op het recyclen van plastic. Hij maakte op slimme manier gebruik van bestaande verwerkingsmethoden om afvalplastic op te waarderen tot een hoogwaardigere grondstof voor nieuwe producten. Om zijn bevindingen kracht bij te zetten, liet hij dertig exemplaren van zijn proefschriften op plastic drukken.

Entree is gratis!
Aanmelden gewenst via: eindhoven@vanpiere-eindhoven.nl

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x