Lezing

Science Café: Ons eeuwige geheugen uitverkocht

prof.dr. Miko Elwenspoek, Hans Jansen
Dinsdag 24 februari 2015, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44

Boeken zijn vergankelijk, evenals cd’s, dvd’s en andere kennisdragers. De vraag is of we al onze kennis en ons cultuurgoed tot in de eeuwigheid willen bewaren en, zo ja, welke technologie hier dan voor nodig is.

Van boek tot website
De uitvinding van symbolen, de tekenkunst, taal en het schrift heeft de mens in staat gesteld kennis gedetailleerd op te slaan. Al eeuwen lang leggen mensen hun ideeën, theorieën, denkbeelden en ervaringen in geschriften vast en maken hun kennis daarmee toegankelijk voor tijdgenoten en de generaties na hen. De ontwikkeling van de boekdrukkunst leidde tot de mogelijkheid geschriften te dupliceren en kennis in veelvoud te verspreiden. Met de uitvinding van de computer, de digitalisering van data en de ontwikkeling van het wereld wijde web is de opslag en verspreiding van kennis nog wijdverbreider geworden.

Onbeperkte kennisopslag ter discussie
Het internet lijkt een eeuwige bron van kennis en digitale gegevensdragers. De vraag is of dit idee van onbeperktheid wel geldig is. Er wordt nu al gesproken over de gevaren van een Digital Dark Age: een moment waarop kennis niet meer toegankelijk is omdat het in verouderde formats of op verouderde dragers is opgeslagen. Ondertussen wordt er steeds minder waarde gehecht aan het boek als drager van kennis. Niet alleen worden steeds meer bibliotheken gesloten en zitten boekhandels in zwaar weer, ook waardevolle en kostbare collecties worden ontmanteld. Eeuwenlang opgebouwde en verzamelde kennis gaat zo verloren. Willen we ons kennis- en cultuurgoed voor de eeuwigheid bewaren, wat nog maar de vraag is, dan moeten we bepalen wat we belangrijk en waardevol vinden. We zullen moeten investeren in een onbeperkt en duurzaam opslagsysteem. Misschien analoog, misschien digitaal, misschien een combinatie van beiden.

Human Document Project
Het doel van het Human Document Project is om de belangrijkste aspecten van de hedendaagse cultuur voor zeer lange tijd te bewaren. Prof. dr. Miko Elwenspoek is hoogleraar Electrotechniek aan de Universiteit Twente. Binnen het Human Document Project doet hij onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën die het mogelijk maken een onbeperkte hoeveelheid data voor miljoenen jaren op te slaan en intact te houden.

De nationale bibliotheek van Nederland                                De bibliotheek is al lang niet meer de plek waar je alleen maar in boeken kunt neuzen en boeken kunt lenen. Het is zowel een analoog als digitaal platform waar mensen en informatie samen worden gebracht. Hans Jansen is Hoofd Sector Innovatie en Ontwikkeling van de Koninklijke Bibliotheek. Hij gaat in op de missie en strategie van de 'nationale bibliotheek van Nederland' als het gaat om behoud van kennis en cultuurgoed voor een samenleving. Met natuurlijk specifieke aandacht voor boeken.

VPRO Tegenlicht                                                                            Het tv-programma Tegenlicht besteedde eerder ook al aandacht aan dit onderwerp in de uitzending digitaal geheugenverlies. Kijk hier de uitzending terug.


Aanmelden gewenst via: eindhoven@vanpiere-eindhoven.nl

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x