Lezing

Science Café - Misdaad uitverkocht

prof.dr. Maurice Aalders & drs. Peter van de Crommert
Dinsdag 21 november 2017, 20:00 - 23:59 (uitverkocht)
Boekhandel van Piere, Nw. Emma singel 44

Van bloedpatronen tot big data; met nieuwe forensische technieken zijn plegers van een misdrijf steeds beter op te sporen.

In tv-series als Dexter en CSI speelt forensische wetenschap vaak een centrale rol bij het oplossen van misdaden. De realiteit is natuurlijk wat minder gelikt en niet altijd zaligmakend, maar daarmee niet minder boeiend. Het forensisch onderzoek in Nederland ontwikkelt zich voortdurend en omvat veel verschillende wetenschappelijke disciplines; van biologie tot geneeskunde en van het recht tot de informatica. Er is veel behoefte aan nieuwe toepassingen en wetenschappers dragen hier op steeds meer manieren aan bij.

Prof.dr. Maurice Aalders is bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek bevindt zich op het grensvlak van toegepaste natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen. Dit komt samen in het nieuwe vakgebied forensische biofysica, waarin hij onder andere kijkt naar de leeftijdsbepaling van bloedvlekken en blauwe plekken als hulp bij het vaststellen van kindermishandeling en andere misdrijven.

Drs. Peter van de Crommert is projectleider voor het Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS). Hij zal een inkijkje geven in het project Living Lab Stratumseind en vertellen over de daar lopende fieldlab-projecten op het gebied van gedragsbeïnvloeding, predictive policing en community policing. Zaken als big data analyse, privacy en ethiek komen hierbij aan bod. 

Dr.ir. Rutger Rienks, eerder aangekondigd als spreker, is deze avond helaas verhinderd. 

 

Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen €2,50. Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl                             Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij Boekhandel Van Piere.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x