Lezing

Science Café; Leven (her)ontwerpen uitverkocht

Prof.dr. Maarten Merkx, dr. Dirk Stemerding, iGEM studententeam TU/e
Dinsdag 24 november 2015, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl

Bacteriën die medicijnen produceren en superalgen die biobrandstoffen maken; synthetische biologie is een relatief nieuwe vorm van biotechnologie met in potentie een wereld aan mogelijkheden. In de toekomst kunnen we er wellicht zelfs uitgestorven diersoorten mee terugbrengen of kunstmatig leven creëren. 

Synthetisch-biologen ontwerpen organismen met compleet nieuwe functies door bestaand leven ingrijpend te verbouwen. Zo ontstaan nieuwe biologische systemen die nuttige functies kunnen vervullen voor de samenleving. Een veelbelovende ontwikkeling, die tegelijk discussie oproept over de maakbaarheid van leven en de grenzen van techniek. 

Prof. dr. Maarten Merkx is hoogleraar Biomedische Technologie (TU/e). Zijn vakgebied is protein engineering - het ontwerpen en maken (of ‘synthetiseren’) van eiwitten. Dit zet hij onder meer in voor de ontwikkeling van handzame tests voor knokkelkoorts en andere ziektes. Eerder dit jaar was Merkx uitgenodigd bij het World Economic Forum in Davos om te praten over de rol die synthetische biologie kan spelen in de 21ste eeuw. 

Dr. Dirk Stemerding is werkzaam als senior-onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Daar geeft hij onder meer leiding aan een deelproject binnen het Europese project SYNENERGENE dat zich richt op maatschappelijk verantwoord innoveren op het gebied van de synthetische biologie. Ook is hij een van de auteurs van het in 2014 verschenen rapport Politiek over leven: in debat over synthetische biologie.

Het iGEM-team van de TU/e deed in september mee aan de internationale iGEM competitie en won daar de prijs voor Best Innovation in Measurement. iGEM staat voor ‘International Genetically Engineered Machine’ en is een competitie waarin studenten worden uitgedaagd om eencellige organismen - zoals bacteriën - van nieuwe, nuttige eigenschappen te voorzien met gebruikmaking van de nieuwste technieken uit de synthetische biologie. 

Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen €2,50 
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Kaarten kunnen ook vooraf gekocht worden bij Boekhandel Van Piere.

 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x