Lezing

Science Café: Interactietechnologie uitverkocht

Prof.dr. Wijnand IJsselsteijn, dr. Jaap Ham
Dinsdag 10 december 2013, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Polare, Nwe. Emmasingel 44

Technologische veranderingen hebben een ongekende invloed op ons brein en ons gedrag, zowel positief als negatief. Overal om ons heen is technologie: in huis, in het verkeer, in de winkel, op het werk, zelfs in de Sahara. Er is geen ontkomen aan. De zandbak is verruild voor de computer, de TomTom begeleidt ons van A naar B, en binnenkort serveert een robot ons eten en kijken we door onze Google Glass naar de wereld. Daarbij communiceren we steeds meer via media als WhatsApp, Facebook, Twitter en Skype.

Technologie verandert de manier waarop we met elkaar omgaan en de verwachtingen die we van elkaar hebben.
Door deze technologische ontwikkeling neemt de afstandelijkheid toe, met als gevolg dat we onze emoties minder makkelijk delen. Elkaar op afstand horen gaat redelijk eenvoudig, zien wordt steeds gemakkelijker, maar ruiken of voelen kunnen we elkaar niet.

Elkaar voelen via internet
Wetenschappers werken momenteel aan middelen waardoor we elkaar, ondanks de afstand via de digitale weg, kunnen aanraken. Wijnand IJsselsteijn is hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction (TU/e) en vertelt over de psychologische effecten van onder andere gemedieerde aanraking.

Gedragsbeïnvloeding
Mensen maken, bewust of onbewust, niet altijd de gewenste keuzes. Technologie maakt het mogelijk gedrag te beïnvloeden. Feedback op het energieverbruik kan er bijvoorbeeld toe leiden dat iemand duurzaam gedrag gaat vertonen. Jaap Ham, universitair docent Human-Technology Interaction, gaat in op de mogelijkheden van persuasieve technologieën en bespreekt de impact van antropomorfe vormen van feedback op menselijk gedrag.
 

Locatie                                                                                             Polare (voorheen Van Piere + De Slegte), Nw. Emmasingel  44 Eindhoven

Aanmelden via Eindhoven@polare.nl
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x