Lezing

Science Café: Generatie Superfit

Prof.dr.ir. Dick Ettema, prof.dr.ir. Aarnout Brombacher
Dinsdag 20 november 2018, 20:00 - 22:15
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 48
Prijs: Gratis (Student) € 2,50 incl. btw (Anderen)

Iedereen fit en gezond met wearables, quantified self apps en een beweging-stimulerende openbare ruimte. Ben jij bereid je data te delen voor de volksgezondheid? Hoogleraren Aarnout Brombacher en Dick Ettema in gesprek over dataonderzoek voor een toekomstige, écht gezonde en sportieve generatie.

Leven we gezond of zouden we meer moeten bewegen? Met behulp van wearables en quantified self apps kan iedereen zijn eigen lichamelijke gesteldheid meten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hartslag, ademhaling, beweegpatronen, etc. Alles wordt gemonitord, de data direct geanalyseerd en met deze inzichten kan iedereen zelf zijn eigen gezondheid optimaliseren. Apps als Strava bieden sporters ook nog eens de mogelijkheid hun prestaties onderling te delen, wat competitie tussen hen stimuleert en het sporten extra leuk en interessant maakt.

Voor wetenschappers die zich richten op maatschappelijke gezondheidsvraagstukken en nieuwe methodes en middelen willen ontwikkelen om (de juiste manier van) bewegen te stimuleren, is deze nieuwe databron een goudmijn. Zo kunnen nieuwe meetinstrumenten en trainings- en herstelschema’s nog beter toegespitst worden op de individuele sporter; voor ontwikkelaars van de openbare ruimte, met name in stedelijke omgevingen, biedt het de mogelijkheid deze zodanig in te richten dat bewegen wordt bevorderd. Misschien dat de couch potatoes dan eindelijk van hun bank af komen.

Sprekers
Prof.dr.ir. Aarnout Brombacher (TU/e, Industrial Design) bespreekt hoe quantified self-technologie en dataonderzoek in met name de breedtesport wetenschappers, sporters en coaches, medici en zorgverleners en ook beleidsmakers veel nieuwe inzichten kunnen bieden.
Sociaal geograaf prof.dr.ir. Dick Ettema (UU) laat zien hoe de inrichting van de gebouwde, stedelijke omgeving gezond gedrag in de vorm van fysieke activiteit kan stimuleren of juist ontmoedigen.
Beiden gaan met het publiek in discussie over de vraag hoe ver we als individu en maatschappij willen en zouden moeten gaan met het verzamelen van data en het beïnvloeden van sporten en bewegen door burgers ten behoeve van de volksgezondheid.

Deze editie van het Science Café is onderdeel van het programma van de TU/e Vitality Week die van 19 tot 23 november plaats vindt op de TU/e. Tevens wordt deze editie in samenwerking met de Vitality Academy – een samenwerkingsverband tussen de TU/e, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht – georganiseerd.   

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x