Luchtvervuiling eist jaarlijks meer doden dan aids of malaria. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormt luchtvervuiling wereldwijd een nog veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan tot nog toe werd aangenomen. We kennen het probleem vooral van steden als Beijing, New Delhi en Mexico-Stad waar fijnstof een zeer ernstig probleem is en er dagen zijn dat je geen hand voor ogen ziet. Maar ook Europese steden kampen met het fijnstofprobleem. Zo was de burgemeester van Parijs onlangs genoodzaakt twee dagen lang een gedeeltelijk rijverbod in te voeren.
De fijnstofdeeltjes komen in de lucht terecht door uitlaatgassen en bandenslijtage van het verkeer, maar bijvoorbeeld ook door gedroogde mest die verwaait, industriële processen en door barbecuen en houtvuurtjes stoken. Met longaandoeningen, luchtwegklachten en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Unie heeft in 1999 grenswaarden voor fijnstof vastgesteld en deze Europese luchtkwaliteitsnormen zijn vertaald in Nederlandse wetgeving. Uit berekeningen blijkt dat in Nederland in beperkte mate overschrijding van de grenswaarden plaatsvindt. Naar verwachting zullen deze overschrijdingen binnen een aantal jaren tot het verleden behoren. Maar ook al voldoen we aan de norm, dan nog moeten we ons zorgen blijven maken. Zelfs een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof vergroot bijvoorbeeld al de kans op longkanker met ongeveer 20 procent, bleek afgelopen jaar uit een groot Europees onderzoek. Hierdoor laaien ook in Nederland discussies over fijnstofuitstoot door verkeer, industrie en veebedrijven steeds weer op. De vraag is hoe dit probleem aan te pakken: door strenge regels en beperkingen of door middel van nieuwe technologie zoals innovatieve luchtfilters?
Sprekers
Ir. Sandra van der Sterren is milieuadviseur bij de gemeente Eindhoven, belast met luchtkwaliteit. Zij legt uit wat fijnstof is en wat Eindhoven doet om fijnstofconcentraties terug te dringen.
Drs. Karlien van den Hout, milieugezondheidkundige bij de GGD Brabant-Zuidoost, zal ingaan op de aan luchtverontreiniging gekoppelde gezondheidseffecten op de korte en lange termijn.
Drs.ing. Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin van de TU Delft, bedacht een techniek om door middel van spanningsvelden fijnstof uit de lucht te filteren. Hij gaat in op de achterliggende techniek.
Aanmelden niet verplicht, wel gewenst via eindhoven@vanpiere-eindhoven.nl