Lezing

Science café: de optische chip

Prof.dr.ir. Ton Backx, prof.dr.ir. Meint Smit
Dinsdag 24 april 2018, 20:00 - 22:15
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 48
Prijs: Gratis (Student) € 2,50 incl. btw (Anderen)
Reserveren via Natlab: 040-2946848

Sneller en energiezuiniger internetverkeer, innovatieve gezondheidssensoren en nog veel meer; de fotonische chip zorgt de komende jaren op vele gebieden voor een revolutie.

TU/e-hoogleraren Ton Backx en Meint Smit bespreken de ontwikkeling van deze nieuwe chip, de mogelijkheden die deze technologie nu en in de toekomst te bieden heeft en de stappen die nodig zijn om deze technologie te optimaliseren en grootschalige productie en toepassing te realiseren.

De optische of fotonische chip is een chip die met licht - fotonen - als informatiedrager werkt in plaats van de standaard elektronen. De overstap van ‘oude’ naar ‘nieuwe’ chip voltrekt zich nu alleen nog in de data- en telecomwereld, maar deze technologie gaat de wereld op vele gebieden veranderen en zal veel van de huidige maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen. Precisierobots op afstand, autonome auto’s, smart city-ontwikkelingen; de toepassingsgebieden zijn legio.

Nergens ter wereld is men zo ver met de ontwikkeling van deze chip als in de regio Eindhoven. Op het gebied van fotonisch onderzoek is de TU/e koploper. Prof.dr.ir. Ton Backx is TU/e-hoogleraar en directeur van het Photonica Instituut dat vanaf januari 2016 van start is gegaan. Prof.dr.ir. Meint Smit is hoogleraar Geïntegreerde fotonica (TU/e) en is een van de pioniers in dit onderzoeksveld.

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x