Lezing

Science Café: De baarmoeder uitverkocht

Met o.a. Wim Daniëls, prof. dr. Dick Schoot, Celine Blank M.D., Nienke Kuijsters M.D.
Dinsdag 2 mei 2017, 20:00 - 23:59 (uitverkocht)
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44

Schrijver Wim Daniëls en gynaecoloog Dick Schoot schreven samen een boek over hét ontwerpbureau van ons leven: de baarmoeder. Een avond over dit fascinerende orgaan.

Zonder baarmoeder zou niemand er zijn. Alles wat er in en aan je lijf zit is destijds gevormd in dit ontwerpbureau dat mensen maakt. Toch is de baarmoeder voor velen van ons – man én vrouw – grotendeels onbekend terrein. Daar brengen Dick Schoot en Wim Daniëls nu verandering in. De mannen leggen uit hoe de baarmoeder precies werkt, zowel in bevruchte als niet-bevruchte toestand. Daarnaast gaan ze in op twee spectaculaire ontwikkelingen binnen de geneeskunde: baarmoedertransplantatie en kunstmatige baarmoeders.

TU/e-promovendi Celine Blank en Nienke Kuijsters vertellen daarnaast over hun onderzoek naar baarmoedersamentrekkingen. De slagingskans van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en IUI blijft momenteel hangen rond de dertig procent. Bij een derde van de koppels met verminderde vruchtbaarheid is niet bekend wat de oorzaak is. Een verstoorde werking van de baarmoedersamentrekkingen kan een mogelijke verklaring zijn. Blank en Kuijsters werken aan methodes om de samentrekkingen op een betrouwbare en objectieve manier te kunnen meten, zodat diagnose en behandeling mogelijk is.

Wim Daniëls is schrijver, spreker en taalexpert. Dick Schoot is gynaecoloog in het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan de Universiteit Gent.  De twee kennen elkaar van de tribune van PSV, waar het idee voor hun boek ‘De Baarmoeder’ is geboren. Het boek verscheen onlangs bij uitgeverij Prometheus. Celine Blank (TU/e, Catharina Ziekenhuis, UZ Gent) en Nienke Kuijsters (TU/e, Catharina Ziekenhuis) zijn arts en doen beiden onderzoek naar baarmoedersamentrekkingen.  


Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen € 2,50
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x