Lezing

Science Café: Mens 2.0 (DDW special)

Koert van Mensvoort, Nael Nadif Kasri, Dan Jing Wu en Pieter Lomans
Dinsdag 22 oktober 2019, 20:00 - 22:15
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 48
Prijs: Gratis (Student) € 5,00 incl. btw (Anderen)

Tijdens de Dutch Design Week bespreken we met tech-filosoof en ontwerper Koert van Mensvoort (Next Nature & TU/e) neurobioloog Nael Nadif Kasri (Radboudumc), biomedisch ingenieur Dan Jing Wu (TU/e) en wetenschapsjournalist Pieter Lomans de versmelting tussen de mens en zijn zelf ontworpen technologie. Van Human Design naar Designing Humans.

 

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl | Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen 5 euro (incl. consumptie). Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij Boekhandel Van Piere.

In deze speciale DDW-editie van het Science Café, georganiseerd in samenwerking met het Radboudumc Nijmegen, stellen we het design(en) van de mens centraal. De mens is een technologisch wezen dat niet alleen zijn omgeving vormgeeft, maar óók zichzelf. Ontwikkelingen in onder andere de medische elektronica, robotica, biomaterialen en regeneratieve geneeskunde leiden ertoe dat de mens als natuurproduct meer en meer versmelt met zijn eigen technologisch ontwerp.

Next Nature
Wat betekent het dat de grens tussen natuur en technologie steeds meer vervaagt? Tech-filosoof en ontwerper Koert van Mensvoort, tevens Next Nature University Fellow aan de TU/e, schetst een compleet nieuw wereldbeeld dat niet alleen realistischer, maar ook oneindig veel creatiever, spannender en mooier is. Hij bespreekt de rol van wetenschappers en designers en wat dit voor de huidige en toekomstige mens betekent aan de hand van spraakmakende voorbeelden en wetenschappelijke inzichten.

DDW2019: ben je benieuwd naar het werk van ontwerpers en onderzoekers die zich richten op ‘ontwerpen met de natuur’ en ‘het ontwerpen van nieuwe natuur’, volg dan de door het Next Nature Netwerk samengestelde Bio Design Route.

Huidcel wordt hersencel
Nieuwe technieken maken het mogelijk om hersencellen te kweken uit huid- of bloedcellen. Zo kweekt neurobioloog Nael Nadif Kasri minibreintjes op een chip waarmee hij de spontane activiteit in de gekweekte hersencellen afluistert. Op die manier brengt hij niet alleen bepaalde (hersen)ziektes in beeld, maar onderzoekt hij ook welke medicijnen het beste werken bij zo’n ziekte. Met deze techniek zijn ook nieren, longen, darmen en andere organen in miniformaat te kweken en te onderzoeken.

Bloedvat printen
Biomedisch ingenieur Dan Jing Wu, een van de Faces of Science van de KNAW, maakt ‘plastic’ materiaal, dat kan reageren op licht, temperatuur of water. Met dat plastic wil ze beweegbare biomaterialen printen, zoals hartkleppen en bloedvaten, die door de juiste prikkels in het lichaam kunnen uitgroeien tot levensechte weefsels en organen. “Het zou helemaal gaaf zijn als we in de toekomst bijvoorbeeld een volledig synthetisch hart kunnen maken dat ook echt pompt”, zegt ze.

DDW2019: onderzoek van Dan Jing Wu is te zien in de expo Drivers of Change.

Vijftigplusser met varken
Welke toepassingen zijn denkbaar op basis van de laatste biomedische ontwikkelingen? Wetenschapsjournalist Pieter Lomans schetst een scenario dat zich in de regio Eindhoven in de nabije toekomst zomaar kan ontwikkelen. Geef iedere vijftigplusser een varken met reserveorganen en help boeren aan een goede boterham. Maar willen we dat?

Science café Eindhoven
Studium Generale TU/e en boekhandel Van Piere organiseren zo’n vijf keer per jaar op de dinsdagavond het Science Café Eindhoven; een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over wetenschappelijke ontwikkelingen. Regelmatig wordt er aandacht besteed aan onderzoek dat op de TU/e plaatsvindt. Denk aan thema’s als: duurzame energie, de toekomst van mobiliteit, human design, de robotisering van onze maatschappij en kunstmatige intelligentie.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x