Onze huidige computers zitten aan de grens van hun kunnen. De toekomst is van een andere orde: neuromorfe computers en quantumcomputers bieden alternatieven die krachtiger en energiezuiniger zijn.
Computers zijn alomtegenwoordig in ons leven. Van je studie tot je werk, van je liefdesleven tot je entertainment; een leven zonder is niet meer voor te stellen. Maar al die toepassingen vragen steeds meer rekenkracht, terwijl de grens van wat huidige computers kunnen in zicht komt. Al die berekeningen kosten ook nog eens enorm veel energie. Tijd voor technologieën die een geheel nieuw perspectief bieden op wat een computer is en kan.
Veel wetenschappers hebben hooggespannen verwachtingen van de quantumcomputer. Een revolutionaire machine met ongekende rekenkracht, die een heel nieuw type analyses mogelijk maakt. Quantumcomputers maken gebruik van principes uit de quantummechanica: alles wat zich op de schaal van atomen of nog kleiner afspeelt. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van de machine is het vinden van het Majorana-deeltje, dat wordt beschouwd als een ideale bouwsteen voor de quantumcomputer. Prof. Erik Bakkers is hoogleraar bij de faculteit Technische Natuurkunde van de TU/e. In 2017 zette hij zijn eigen onderzoeksgroep Advanced Nanomaterials & Devices op. Hij werkt aan nieuwe nanomaterialen die het bestaan van het Majorana-deeltje onomstotelijk aan kunnen tonen.
Ook de natuur is een bron van inspiratie voor het maken van nieuwe computers. Evolutie gaf ons immers de meest geavanceerde computer ooit: het menselijk brein. Dit evolutionaire proces kan worden gesimuleerd op een microchip. Prof. Wilfred van der Wiel (hoogleraar nano-elektronica aan het MESA+ Institute for Nanotechnology, Universiteit Twente) experimenteert met deze chips, om zo tot zelflerende en energie-efficiënte netwerken te komen. Wellicht kunnen deze in de toekomst zelfs worden gekoppeld aan ons eigen menselijk brein.
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere
Studenten: gratis (met collegekaart)
Anderen: 2,50 euro