Lezing

Science Café: Big Data – Big value? uitverkocht

Prof.dr.ir. Wil van der Aalst, Jelte Timmer MA
Dinsdag 29 april 2014, 20:00 - 22:15 (uitverkocht)
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 44

Zoektermen bij Google voorspellen een opkomende griepepidemie nauwkeuriger dan traditionele methodes van gezondheidsinstanties.Twitter-berichten bieden vroege signalen over de stijging van de werkloosheid in een land en TomTom gebruikt de GPRS-data die onze mobieltjes verzenden om reizigers te informeren over de verkeerssituatie. Vrijwel alles is tegenwoordig meetbaar, en slimme inzet van data levert ons veel voordeel op. Bedrijven worstelen hier echter mee. Ze genereren enorm veel data maar hebben geen idee hoe ze die informatie kunnen gebruiken.

De beschikbare data kunnen helpen bij het efficiënter maken van bedrijfsprocessen en het verbeteren van apparaten. Door gebruik van technieken als Data mining en Process mining kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering in kaart brengt om de onderliggende bedrijfsprocessen in modellen te vangen en knelpunten op te sporen.

Maar data spelen ook steeds meer een rol bij het nemen van beslissingen; denk bijvoorbeeld aan algoritmes die ingezet worden om investeringsbeslissingen in milliseconden te nemen en medische diagnoses te stellen. Vaak vereist de complexiteit van hedendaagse technische systemen het gebruik van autonome en semiautonome beslissystemen. Maar in hoeverre wordt de werkelijkheid in die modellen gevangen?

Sprekers
Prof.dr. Wil van der Aalst is universiteitshoogleraar aan de TU Eindhoven en wetenschappelijk directeur van het in 2013 opgerichte Data Science Center Eindhoven (DSC/e). Hij vertelt over de ongelofelijke groei aan data en de mogelijkheden die dat biedt.
Jelte Timmer MA is onderzoeker bij de afdeling Technology Assessment van het Rathenau Instituut. Hij gaat in op de (maatschappelijke) gevolgen van een data-gedreven manier van beslissingen nemen.

Aanmelden niet verplicht, wel gewenst via eindhoven@vanpiere-eindhoven.nl

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x