Lezing

Salafisme in Nederland uitverkocht

Dr. Ineke Roex
Dinsdag 15 november 2016, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Collegezaal 5, Auditorium

Een verbod op salafistische organisaties gaat het probleem van radicaliserende jongeren niet oplossen, aldus dr. Ineke Roex. Over het salafisme – een ultra-orthodoxe stroming binnen de soennitische islam - bestaan veel zorgen; de beweging zou de democratie ondermijnen en een kweekvijver zijn voor jihadisme. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) kondigde eerder dit jaar aan extra hard te gaan optreden tegen de ‘onverdraagzaamheid van de salafistische ideologie’.

Antropologe en salafisme-deskundige dr. Ineke Roex legt uit wat salafisme is en waarom jongeren zich aangetrokken voelen tot deze ideologie. Ook beschrijft ze hoe de verschillende stromingen binnen het salafisme zich verhouden tot extremisme. ‘Natuurlijk is het salafisme onverdraagzaam, maar we moeten het onderscheid blijven maken tussen strenge geloofsopvattingen en veiligheid’, zo stelde ze eerder dit jaar in Vrij Nederland. Ze is geen voorstander van een verbod op salafisme.

Dr. Ineke Roex bestudeerde voor haar proefschrift ‘Leven als de profeet in Nederland’ (2013) het salafisme in Nederland en onderzocht in hoeverre de salafisme-beweging ondemocratisch genoemd kan worden. Roex doet momenteel onderzoek naar jihadistisch-salafistische bewegingen in België, zoals Sharia4Belgium, en naar anti-radicaliseringsbeleid. Ook is ze werkzaam als docent.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x