Lezing

Privacy, lekker belangrijk! uitverkocht

Drs. Linda Kool MSc. MA.
Woensdag 4 juni 2014, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

De AH en ING-bank zijn op de hoogte van je koopgedrag, de gemeente slaat je identiteitsgegevens op in een digitale database, en om de haverklap posten we meningen, dingen die we meemaken en foto’s van ons zelf en anderen, ook ongevraagd, op facebook en andere sociale media. Typ je naam in bij Google en jouw foto’s, profielen en andere persoonlijke informatie komen direct bovendrijven. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want hackers en andere webspecialisten weten nog veel meer over je te vinden. Ook gevoelige informatie zoals je inloggegevens voor internetbankieren of DigiD.


Het internet en de digitalisering van onze leefomgeving brengen ons vele gemakken, maar we kunnen lang niet altijd zelf bepalen of en hoe persoonlijke informatie wordt opgeslagen en wie toegang krijgt tot welke informatie. Opgeslagen gegevens blijken niet altijd in veilige handen en ook de wens onbespied en onbewaakt te leven komt steeds meer in het gedrang. Maar wat kan ons eigenlijk gebeuren? Wat zijn onze privacy en bescherming van persoonlijke gegevens ons eigenlijk nog waard? Jongeren lijken zich niet zo’n zorgen te maken, ouderen des te meer.

Linda Kool is senior onderzoeker bij de afdeling Technology Assessment van het Rathenau Instituut en houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van informatie en communicatietechnologie. In dit programma bespreekt zij alledaagse voorbeelden waarbij onze privacy en de bescherming van onze persoonlijke gegevens in het gedrang zijn en onderzoekt ze wat deze twee zaken ons nog waard zijn.

Reserveer hier

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x