Lezing

Populisme: de ideologie van de toekomst? uitverkocht

Dr. Koen Vossen
Woensdag 17 mei 2017, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Na de Brexit en Trump werd de VVD van ‘de goede populist’ Rutte weliswaar de grootste, maar ‘verkeerde’ populisten als Wilders staan zeker niet buiten spel. Politiek historicus dr. Koen Vossen plaatst de recente ontwikkelingen in de politiek in historisch perspectief. Regeert het populisme vandaag de dag in onze politiek en samenleving?

De uitslag van de verkiezingen in Nederland, met de VVD als grootste partij, werd bestempeld als een overwinning op het populisme. De PVV kwam echter als tweede grootste partij uit de stembus en ook was er winst voor nieuwkomers als Forum voor Democratie en DENK. Regeren met de PVV is uitgesloten, maar het aantal populistische volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer is aanzienlijk.

Na de Brexit en de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump klinkt er in Nederland dus een tegengeluid. Oostenrijk koos eind december 2016 al voor een linkse president. De anti-populisten hopen dat deze trend zich voort zet tijdens de aanstaande Franse presidentsverkiezingen dit voorjaar, de Duitse Bondsdagverkiezingen dit najaar en de verkiezingen in Italië. De toekomst moet dus nog uitwijzen of de ideologie van het populisme de komende jaren in Europa zal overheersen of niet.

Het politieke landschap in Nederland is versnipperd; het samenstellen van het kabinet een moeilijke opdracht. Wat de verkiezingsuitslag betekent voor de toekomst van Nederland is de vraag. Welke ideologische paden zullen worden ingeslagen, hoe zal de oppositie hier op reageren en wat betekent dit voor de kiezer? En je kunt je afvragen of het populisme daadwerkelijk niet regeert. Zijn Rutte en de politici van de andere gevestigde partijen dan geen populisten?

Koen Vossen is politiek historicus, zelfstandig publicist en universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij bespreekt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing in Nederland en geeft een beschouwing op de andere verkiezingen in Europa. De recente ontwikkelingen in de landelijke, Europese en mondiale politiek plaatst hij in historisch perspectief en hij laat zien wat dit zegt over het hedendaagse populisme in de politiek en de samenleving.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x