Lezing

Politieke satire: meer dan een grap (volgeboekt)

Dr. Mark Boukes
Woensdag 1 mei 2019, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.

Satire is uiteraard om te lachen, maar als waakhond van de democratie en aanjager van politieke betrokkenheid onder jongeren ook een zeer krachtig genre. Daarmee is politieke satire als mediavorm dus een belangrijk onderdeel van onze hedendaagse samenleving geworden. Communicatiewetenschapper dr. Mark Boukes legt uit hoe dat zit.

Spotprenten in kranten en tijdschriften, nieuwsitems van website De Speld, uitzendingen van Zondag met Lubach en LuckyTV-filmpjes op tv, columns in radioprogramma’s als Spijkers met Koppen, en niet te vergeten de shows van cabaretiers als Jan Jaap van der Wal, Theo Maassen en Guido Weijers. Satire kent allerlei verschijningsvormen. Hoewel mensen satire vaak als entertainment ervaren, heeft satire ook een grote maatschappelijke relevantie. Zeker als het om de politiek gaat.

Dr. Mark Boukes is universitair docent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem kan politieke satire als waakhond van de democratie een belangrijke functie vervullen. In bepaalde opzichten is het zelfs een krachtiger middel dan de traditionele journalistiek om de politiek verantwoordelijk te houden voor haar daden en plannen. Boukes heeft onderzoek gedaan naar de opiniërende rol en agenda-bepalende invloed van satire, en doet momenteel onderzoek naar de rol van politieke satire als het gaat om het creëren van politieke betrokkenheid onder jongeren.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x