Lezing

Philips & Vinyl

Sergio Derks
Woensdag 8 mei 2019, 12:40 - 13:20
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Philips stond niet alleen aan de wieg van de cd, maar was ook in de hoogtijdagen van het vinyl een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld.

Bij Philips denk je niet meteen aan muziek maar de geschiedenis leert ons anders. In 1969 experimenteerde een groepje onderzoekers in het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Waalre met videoplaten. Door de komst van de videorecorder werd dit geen succes, maar ingenieurs van Philips ontwikkelden daarna een audioplaat en samen met Sony resulteerde dat in de geboorte van de cd, een groot commercieel succes. De eerste cd ter wereld werd gefabriceerd op 17 augustus 1982 door het Philipsonderdeel Polygram en dat is weer een mooie brug naar Philips en Vinyl.

Vinyl platen zijn helemaal in. Tijdens de hoogtijdagen was Philips een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. In 1942 kocht Frits Philips een kleine platenmaatschappij. Dit was de start van een avontuur dat uitgroeide tot een van de grootste muziekindustrieën wereldwijd. In klassiek, jazz, cabaret, chansons en pop bouwde Phonogram van Philips in de jaren ’50 en ’60 een grote naam op. In 1972 fuseerde Phonogram met Polydor en ontstond PolyGram . Het aantal labels en artiesten breidde in de jaren ’70 en ’80 flink uit. Donna Summer, The Bee Gees, Elton John, Dire Straits en vele anderen brachten platen uit op labels van Philips. De elpees ‘Saturday Night Fever’ en ‘Grease’ braken zelfs alle verkooprecords.

De komst van de cd in 1982 luidde de neergang in van de grammofoonplaat. Philips produceerde in 1992 de laatste vinylplaat en ging volledig over op cd. In 1998 verkocht Philips PolyGram. Van een definitief einde van de vinylplaat was echter geen sprake. Tegenwoordig hebben platen een cultstatus en zijn het gewilde verzamelobjecten. Bovendien worden oude opnames heruitgegeven en brengen steeds meer bands hun muziek uit op vinyl.

De lezing zal worden verzorgd door Sergio Derks, conservator bij het Philips Museum waar momenteel de expositie Vinyl! te zien is en de vinyldagen doet herleven met hoezen, foto’s, pick-ups en unieke voorwerpen.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x