Lezing

Optische illusies uitverkocht

Dr. Rob van Lier
Woensdag 1 april 2015, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Gefopt door je hersenen


De wereld zoals we die waarnemen is feitelijk niet meer dan het product van onze hersenen. Betekenisloze lichtvlekken die op ons netvlies vallen worden in een fractie van een seconde omgezet in beelden, kleuren en vormen die we direct herkennen. Dit proces verloopt schijnbaar moeiteloos. Pas als er in de hersenen iets hapert - bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte - blijkt hoe enorm complex waarnemen feitelijk is.

Optische illusies zijn heel nuttig voor het ontrafelen van de complexe processen achter visuele waarneming. Rob van Lier laat zien hoe optische illusies ons beeld van waarneming en werkelijkheid goed op zijn kop kunnen zetten.

Dr. Rob van Lier is universitair hoofddocent bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij is specialist op het gebied van menselijke waarneming en doet o.a. onderzoek naar de verwerking van kleur en vorm in de hersenen. Hij won de ‘Best illusion of the year contest' in 2008 en viel het afgelopen jaar wederom in de prijzen met de illusie Flexible Colors.


Gratis entree
Reserveren kan hier

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x