Jaarlijks herdenken we de ellende en vele slachtoffers als gevolg van oorlog en conflict, met name van de Tweede Wereldoorlog. We staan stil en creëren bewustzijn om te voorkomen dat de geschiedenis zich ooit zal herhalen. Ondertussen laaien brandhaarden elders in de wereld op. Nog nooit waren er sinds de Tweede Wereldoorlog zo veel mensen op de vlucht als nu. Met name door conflicten in de Arabische wereld en in Afrika. Volgens António Gutierrez (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, VN) is dit de prijs die we betalen voor het niet beëindigen van oorlogen en het falen in het vinden van oplossingen en het voorkomen van conflicten.
Parallellen
Elke oorlog als gevolg van een conflict heeft zijn eigen ontstaansgeschiedenis. Elke aanloop is een uniek verhaal op zich. Toch lijkt het mogelijk parallellen te trekken. Vaak staan nationalistische gevoelens, etnische verschillen, onvrede ten opzicht van de gevestigde orde, religie en grondstoffenschaarste centraal. Om oorlog en conflict te voorkomen zouden we ons daarom nog meer bewust moeten worden van de ontstaansgeschiedenis.
Leren van het verleden
Christ Klep gaat in op de vraag welke dominante factoren leiden tot conflict en oorlog tot gevolg hebben. Wat zijn de overlappende patronen wanneer we verschillende oorlogen en conflicten vergelijken? En nog interessanter: zijn wij in staat lering te trekken uit het verleden om conflicten en oorlogen in de toekomst te voorkomen?
Christ Klep is militair historicus (UvA) en auteur van verschillende boeken waaronder Van Korea tot Kabul – de Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945 en (tevens proefschrift) Somalië, Rwanda, Srebrenica - de nasleep van drie ontspoorde vredesmissies. Daarnaast is Christ Klep regelmatig te gast bij tv-programma's als Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink als oorlogsexpert.
Reserveren kan hier