Lezing

Nepnieuws uitverkocht

Dr. Alexander Pleijter
Woensdag 14 maart 2018, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium
Prijs: Gratis (Student) Gratis (Anderen)

Trending: Drie kwart van de Amerikanen gelooft in nepnieuws. Een hoax? Hoe zit dat hier in Nederland? Dr. Alexander Pleijter (Nieuwscheckers) bespreekt fenomeen en feiten.

Nepnieuws is van alle tijden maar heeft nu door de technische mogelijkheden, zoals verspreiding via sociale media, een enorme vlucht genomen. Zo speelde nepnieuws een belangrijke rol tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook in Nederland is nepnieuws de laatste maanden regelmatig onderwerp van gesprek. Begin november vorig jaar werden we zelfs door de kersverse minister van Binnenlandse zaken, Kajsa Ollongren, al dan niet terecht gewaarschuwd voor nepnieuws uit Rusland.

Alexander Pleijter is een van de oprichters van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden dat zich bezig houdt met het checken van nieuws en nepnieuws. Hij legt uit hoe Nieuwscheckers te werk gaat, hoe berichten gecheckt worden, welke soorten nepnieuws er zijn en wie dat eigenlijk de wereld in helpen en met welk doel.

Dr. Alexander Pleijter werkt als universitair docent aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in internetjournalistiek. In het verleden was hij lector 'journalistiek en innovatie' aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x