Lezing

Nederland moet op de schop! uitverkocht

Prof. dr. Willem Vermeend
Woensdag 5 september 2012, 11:45 - 13:00 (uitverkocht)
Blauwe Zaal, Auditorium

De economische crisis duurt voort. Stevige bezuinigingen zijn noodzakelijk om niet in dezelfde malaise als Griekenland te belanden. Maar ook de Nederlandse politiek is in crisis. Partijen blijken moeilijk tot een gezamenlijk begrotingsakkoord te kunnen komen. De PVV liep weg bij de Catshuisonderhandelingen en liet het minderheidskabinet van VVD en CDA vallen. Ook de Kunduz-coalitie lijkt achteraf toch niet helemaal tevreden met het Lenteakkoord. Voor de vijfde keer in tien jaar moet de kiezer naar de stembus. En Europa is streng: een maximaal begrotingstekort van 3% is een vereiste. Maar beschouwen we deze norm eigenlijk wel als heilig?
Woningmarkt, pensioenstelsel, arbeidsmarkt, gezondheidszorg, overheidsuitgaven, ontwikkelingshulp, onderwijs, infrastructuur, defensie, belastingpakket. Welke keuzes maken de partijen?

Econoom Willem Vermeend publiceerde samen met zijn collega professor Rick van der Ploeg het bezuinigingsplan Nederland moet op de schop. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vertelt hij op welke terreinen bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd kunnen en moeten worden zonder de economie kapot te maken. Ook geeft hij aan hoe politiek Den Haag, samen met het bedrijfsleven, via investeringen in het internet de groei van de Nederlandse economie zou kunnen bevorderen. Dat de onstuitbare opmars van de digitale wereld een wenkend perspectief voor groene economische groei en extra werkgelegenheid biedt, beschrijft Vermeend in het onlangs gepubliceerde boek De Wereld van het Internet – het nieuwe leren, werken, ondernemen en geld verdienen. De publicaties kunnen gedownload worden via: www.einsteinbooks.nl en/of www.tss.nl.
 

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x