Lezing

Nederland aan de speed uitverkocht

Woensdag 22 februari 2017, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

Het is niet meer mogelijk voor dit programma te reserveren. Mogelijk is er aan de deur nog een beperkt aantal plekken beschikbaar, maar vol = vol.


Het gebruik van ‘wekaminen’ vanaf de jaren 1940 tot nu

Wat? Zaten koningin Wilhelmina en volksschrijver Gerard Reve aan de speed? Jazeker. En niet alleen zij. Vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw gebruikten veel Nederlanders graag de nieuwe opwekkende stoffen die sinds kort commercieel op markt waren: methamfetamine, benzedrine en dexamfetaminen, met als geneeskundige verzamelnaam de ‘wekaminen’. Ze waren destijds nog volkomen legaal en vrij makkelijk te krijgen via de arts. In de volksmond kwamen ze bekend te staan als peppillen of ‘speed’. De middelen zouden helpen tegen depressies, astma en overgewicht. Ook waren ze zeer geschikt als je nachtdiensten moest draaien of moest stampen voor tentamens.

Niet alleen in Nederland draaide de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog deels op de speed. Dat was ook zo in bijvoorbeeld Amerika, Japan en Zweden. Maar waarom raakte speed in de jaren zeventig vervolgens verboden? Historica Gemma Blok belicht de weinig bekende geschiedenis van speed in Nederland vanuit twee vragen: hoe gingen de wekaminen de grens over van legaal medicijn naar illegale drug, en welke verschillende gebruikersculturen hebben in de loop der jaren rond pepmiddelen bestaan?

Dr. Gemma Blok is universitair docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlandse psychiatrie en verslavingszorg en schreef daarover onder meer het boek Ziek of zwak. Geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland.

 

Gratis toegang
Om zeker te zijn van een plek, raden wij aan om te reserveren.
Om te reserveren klik hier.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x