Lezing

Moet kunnen, op zoek naar een Nederlandse identiteit uitverkocht

Prof. dr. Herman Pleij
Woensdag 4 februari 2015, 12:40 - 13:35 (uitverkocht)
Blauwe Zaal Auditorium

 

Niet ‘Je maintiendrai’ (ik zal handhaven), maar ‘Moet kunnen!’ zou het Nederlandse motto moeten zijn. Die uitspraak hoor je van de patatkraam tot in de Ministerraad en typeert de Nederlandse identiteit volgens Herman Pleij veel beter.

Nederlanders zijn een kei in gedogen, polderen en het vinden van compromissen; eigenschappen die we dan ook als typisch Nederlands beschouwen. Maar in hoeverre zijn die eigenschappen representatief voor onze Nederlandse identiteit? Komen onze gedragsvormen vanzelf voort uit de nederzettingsgeschiedenis of zijn ze door ons gecreëerd? Pleij ondernam een cultuurhistorische zoektocht en analyseert beelden zoals die in binnen- en buitenland van Nederland en de Nederlanders bestaan, vanaf de late middeleeuwen tot nu.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de literatuur van de middeleeuwen en doet onderzoek naar volksliteratuur en -cultuur. Over zijn zoektocht naar een Nederlandse identiteit verscheen in oktober 2014 het boek Moet kunnen.

Wil je zeker zijn van een plek, dan raden we je aan hier te reserveren.

Gratis entree!

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x